Περιβάλλον

Η ανθρωπότητα καταβροχθίζει τους φυσικούς πόρους – Τετραπλασιασμός από το 1970 και αύξηση ακόμη 60% έως το 2060

Αποκαλυπτικά στοιχεία από έκθεση του ΟΗΕ για την καταστροφική δράση της ανθρωπότητας στο περιβάλλον

Αποκαλυπτικά της καταστροφικής δράσης της ανθρωπότητας στο περιβάλλον είναι τα στοιχεία από το Global Resources Outlook του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών και «ναυαρχίδα» της Διεθνούς Επιτροπής Πόρων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί ολόκληρη το επόμενο διάστημα, η κατανάλωση φυσικών πόρων παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί έως και 60% έως το 2060.

Σημειώνεται πως η κατανάλωση πρώτων υλών παγκοσμίως είναι ήδη τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με το 1970 και η συνεχιζόμενη αύξησή της θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και το κλίμα, επισημαίνεται στην έκθεση.

Βασικοί παράγοντες της αύξησης, όπως αναφέρεται, είναι η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση και η έκρηξη του πληθυσμού. Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί από περίπου 8 δισεκατομμύρια σήμερα σε 9,7 δισεκατομμύρια έως το 2050 και θα φτάσει σχεδόν τα 10,4 δισεκατομμύρια έως το 2080. Αυτό θα ασκούσε μια άνευ προηγουμένου πίεση στους φυσικούς πόρους της Γης.

Όπως δείχνει το διάγραμμα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η συνολική ποσότητα πρώτων υλών που εξορύσσεται για την κάλυψη της ζήτησης τελικής κατανάλωσης (αποτύπωμα υλικού) αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την πληθυσμιακή αύξηση και την παραγωγή.

Screenshot_2024-02-27_134416_26e9e.png

Και αυτή η αύξηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, είναι υπεύθυνη για την απώλεια πάνω από το 90% της χερσαίας βιοποικιλότητας, για τη μείωση των υδάτινων πόρων, για το 60% των επιπτώσεων από την παγκόσμια υπερθέρμανση και για το 40% των επιπτώσεων από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εξόρυξη φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πάσης φύσεως υλικών θέτει τα οικοσυστήματα της Γης εκτός ισορροπίας. Η κατανάλωση ενέργειας της βιομηχανίας εξόρυξης έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970 και καθώς η ζήτηση για υλικά συνεχίζει να αυξάνεται, απαιτείται όλο και περισσότερη ενέργεια για εξόρυξη σε όλο και πιο βαθιές και απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπως αναφέρεται σε άρθρο στο The Conversation. 

Ταυτόχρονα η κούρσα για τα κρίσιμους φυσικούς πόρους, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, λαμβάνει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά με τον ανταγωνισμό όλων των μεγάλων δυνάμεων. Ακόμη και οι τεχνολογίες για την «πράσινη μετάβαση» απαιτούν μεγάλη εξόρυξη φυσικών πόρων, όπως για παράδειγμα του χαλκού και του λιθίου. 

Στην έκθεση Global Resources Outlook περιγράφεται η ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη χρήση των πόρων για να αποφευχθεί η εξάντληση των πεπερασμένων πόρων του πλανήτη. Καθιστά δε σαφές ότι η μετάβαση σε μια βιώσιμη και υπεύθυνη χρήση και κατανάλωση πόρων είναι απαραίτητη και για τη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου πλανήτη για όλους.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονου έξω από εμπορικό κέντρο
Θεοχαρόπουλος: Κανένας δεν είναι υπό προθεσμία και κανένας δεν έχει λευκές επιταγές
Chevron Right