Αντιμέτωπη με σοβαρούς κινδύνους βρίσκεται η Ευρώπη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, την οποία αναδημοσίευσε το climatebook, παρουσιάζονται οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η γηραιά ήπειρος στις διάφορες περιοχές της.
Οι καύσωνες φαίνεται πως θα είναι συχνό φαινόμενο στα Νότια, τους οποίους συνοδεύουν οι καταστροφικές φωτιές. Στα βόρεια υπάρχει κίνδυνος για έντονες βροχοπτώσεις ενώ στα κεντρικά, τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανά.
Αναλυτικά:
«ΕΟΠ: Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε συχνότητα και δριμύτητα σε όλη την Ευρώπη-ΜΕΡΟΣ Α
Νέα διαδραστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι κλιματικοί κίνδυνοι στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης.
Η έκθεση, η οποία αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του προγράμματος Copernicus (C3S) και άλλων εταίρων του ΕΟΠ, παρέχει πρόσβαση σε γενικές και ειδικές πληροφορίες σχετικά με τους περιφερειακούς κλιματικούς κινδύνους καθώς και πληροφορίες για το πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και τους οικονομικούς τομείς.
Οι προβλεπόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και τα επεισόδια ακραίων τιμών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες ημέρες με υπερβολική ζέστη και για πιο ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων.
Η έκθεση αναφέρει:
– Η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για θερμότερα καλοκαίρια, συχνότερες ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών
– Στη Βόρεια Ευρώπη, οι ετήσιες βροχοπτώσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθούν.
– Η Κεντρική Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερα ύψη καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, αλλά και πιο συχνά και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ποταμών, ξηρασίες και κίνδυνοι πυρκαγιάς.
– Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, οι θαλάσσιοι καύσωνες και η οξύτητα του νερού προβλέπεται να αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, με εξαίρεση τη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα.
Στο χάρτη παρουσιάζεται ο συνολικός αριθμός ημερών καύσωνα ανά έτος (μελλοντική προβολή για το διάστημα 2070-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5). Τα κύματα καύσωνα ορίζονται ως περίοδοι τουλάχιστον δύο διαδοχικών ημερών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Αύγουστος) με μέγιστη φαινόμενη θερμοκρασία και ελάχιστη θερμοκρασία αέρα πάνω από ένα όριο.
Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος- ΕΟΠ (European Environment Agency)».
https://www.facebook.com/climatebookgr/posts/122283710246520