Περιβάλλον

Πώς τα σκυλιά καταλαβαίνουν πότε ένας άνθρωπος έχει απατήσει

Αν και έχουν χαρακτηριστεί ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν και να προδώσουν την απιστία κάποιου ατόμου μέσω της συμπεριφοράς τους.

Τα σκυλιά είναι γνωστά ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» αλλά μπορεί, επίσης, να επιδεικνύουν ορισμένες χαρακτηριστικές συμπεριφορές και με τη γλώσσα του σώματος να σας δώσουν να καταλάβετε ότι ο/η σύντροφός σας σάς απατά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «Mirror», μια δημοσκόπηση της YouGov που έγινε το 2015, έδειξε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στη Μεγάλη Βρετανία έχει συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις. Ακόμα, μία ιστοσελίδα γνωριμιών δήλωσε, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της χρησιμοποιεί τα σκυλάκια του ως δικαιολογία για να συναντήσει τον/τη σύντροφό του ώστε να μην κινήσει υποψίες. Μάλιστα, σε μια πιο πρόσφατη δημοσκόπηση σε πάνω από 2.000 μέλη αυτής της ιστοσελίδας γνωριμιών, το 60% ανέφερε ότι οι βόλτες με σκύλο συμπληρώνουν τα πιο παραδοσιακά ραντεβού για εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς έτσι περιορίζονται και τα έξοδα.

Ο τρόπος που τα σκυλιά καταλαβαίνουν την απιστία

Αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά σημαίνει, επίσης, ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στην προσωπική ζωή των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων τους. Η προαναφερθείσα ιστοσελίδα γνωριμιών συνεργάστηκε με την Άννα Γουέμπ, ειδική στη συμπεριφορά και στη διατροφή των σκύλων, για να αποκαλύψει την ικανότητα των σκύλων να αντιλαμβάνονται την απιστία.

Η Άννα Γουέμπ, λοιπόν, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι τα σκυλιά δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν τι είναι η απιστία, χρησιμοποιούν τις οσφρητικές τους ικανότητες για να εντοπίσουν πού ήσασταν, ποιον συναντήσατε και τι κάνατε, όλα αυτά από τα ρούχα σας. Οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν, ακόμα, να μας «διαβάσουν» μέσω των ιδιαίτερων εκφράσεων του προσώπου, της στάσης του σώματος και της άμεσης οπτικής επαφής.

«Όταν τα σκυλιά μυρίσουν μια νέα μυρωδιά, θα τη θυμούνται, ειδικά όταν συσχετίζεται με τη διάθεση του ιδιοκτήτη», σημείωσε ο η Άννα Γουέμπ. Οι σκύλοι έχουν 220 εκατομμύρια υποδοχείς οσμών στη μύτη τους σε σύγκριση με τα σχεδόν πέντε εκατομμύρια που έχουμε οι άνθρωποι. Επίσης, οι σκύλοι έχουν μια ειδική περιοχή στον εγκέφαλό τους στην οποία αποθηκεύουν κάθε μυρωδιά που έχουν συναντήσει. Ορισμένες φυλές σκυλιών είναι γνωστές για την οσφρητική ικανότητά τους, όπως τα λαμπραντόρ, τα ριτρίβερ, τα σπάνιελ, καθώς είναι όλα κυνηγετικά σκυλιά.

Το παράδειγμα με το κόκερ σπάνιελ

Μια γυναίκα, η οποία έκανε εξωσυζυγική σχέση μέσω διαδικτύου κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, έχει γίνει τόσο παρανοϊκή σχετικά με τη συμπεριφορά του σκύλου της, επομένως όταν επιστρέφει στο σπίτι της, θέλει απεγνωσμένα να δώσει τέλος σε αυτόν τον δεσμό.

Η ίδια, μάλιστα, δήλωσε: «Έχω ένα κόκερ σπάνιελ που είναι προσκολλημένο στον γοφό μου σχεδόν όλη την ημέρα, όταν βρίσκομαι στο σπίτι. Από τότε, όμως, που άρχισα να βλέπω τον εραστή μου – τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ – η συμπεριφορά του έχει αλλάξει και φοβάμαι ότι ο σύζυγός μου θα το καταλάβει. Ο σκύλος μου συνήθιζε να με χαιρετάει στην πόρτα, αλλά τώρα μου ρίχνει μια ματιά και φεύγει τρέχοντας. Άρχισε να ζητάει την προσοχή του συζύγου μου περισσότερο από εμένα. Ακόμα, μου γάβγισε και μία φορά, όταν πέρασα την πόρτα του σπιτιού μου».

Σχετικά με την περίπτωση αυτής της γυναίκας, η Άννα Γουέμπ ανέφερε: «Το γεγονός ότι η γυναίκα είναι αυτή που φροντίζει κυρίως τον σκύλο είναι σημαντικό, καθώς μια αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να αναστατώσει έναν σκύλο. Αυτό σε συνδυασμό με τη “μυρωδιά” του νέου ατόμου που αποτυπώνεται στα ρούχα της, σηματοδοτεί στο κόκερ σπάνιελ ότι αυτή η μυρωδιά είναι ο λόγος για την αλλαγή στη ρουτίνα του σκύλου. Το γεγονός ότι το κόκερ σπάνιελ αποφεύγει την προσοχή είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται λίγο δυσαρεστημένο και μεταφέρει αυτό το συναίσθημα μέσω της γλώσσας του σώματος και της αποφυγής».

Ακόμα, η ειδικός συμπλήρωσε: «Επιπλέον, υπάρχει το στοιχείο της αγέλης που πρέπει να λάβουμε υπόψη, καθώς τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα αγέλης. Έτσι, είναι ενδιαφέρον ότι το κόκερ σπάνιελ κλίνει προς τον σύζυγο για προσοχή, είναι μια φυσική συμπεριφορά των σκύλων να είναι βοηθοί, να είναι πιστοί, να μας κάνουν ευτυχισμένους και να διασκεδάζουν για να διευκολύνουν τις καταστάσεις. Θα μπορούσε να υπεραντισταθμίζει την απουσία του ανθρώπου, που άλλοτε φρόντιζε κυρίως τον σκύλο κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία έχει ως κοινό παρονομαστή τη νέα μυρωδιά του άλλου ατόμου που μπήκε στη ζωή αυτής της γυναίκας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Το μικρό… «Μόντε Κάρλο» της Ελλάδας
Ιστορία σήμερα 3/12: Διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου - Ξεκινούν τα «Δεκεμβριανά»
Chevron Right