Ένα είδος προϊστορικού ψαριού, με ηλικία που ξεπερνά τα 420 εκατομμύρια χρόνια, εντόπισαν κυνηγοί καρχαριών σε ακτή της νοτιοδυτικής Μαδαγασκάρης.
Πρόκειται για τον κοιλάκανθο, ο οποίος ζυγίζει μέχρι και 90 κιλά, ζει περίπου 50 χρόνια και έχει μήκος που ξεπερνά τα 2 μέτρα.
Το εν λόγω είδος έχει τέσσερα μεγάλα πτερύγια που λειτουργούν ως «πόδια» και οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί, μέχρι και το 1938.
Σύμφωνα με το «Mongabay News» οι κυνηγοί έπιασαν τα ψάρια χρησιμοποιώντας ειδικά δίχτυα (βρογχιόδικτα), τα οποία αρχικά είχαν στήσει για να αιχμαλωτίσουν τους καρχαρίες.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Νότιας Αφρικής, τονίζει ότι το ψάρεμα με βρογχιόδικτα (γνωστά και ως απλάδια), μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των προϊστορικών κοιλάκανθων.
«Η χρήση βρογχιόδικτων για την αλίευση καρχαριών, λόγω της αυξημένης ζήτησης για πτερύγια καρχαρία, οδήγησε στην αιχμαλώτιση τεράστιων αριθμό κοιλάκανθων», αναφέρει η μελέτη.
«Όσο περισσότερο το ψάχναμε, τόσο πιο έπληκτοι μέναμε από τον αριθμό των ψαριών που αιχμαλωτίζονται. Η Μαδαγασκάρη δεν έχει θέσει μέτρα για την προστασία του είδους», είπε ο Andrew Cooke, επικεφαλής της έρευνας.
Δείτε το ψάρι:
420-million-year-old fish that predates dinosaurs found alive
https://t.co/jR0tmOMq5X #ThrowbackThursday pic.twitter.com/LJVf3GogJT— Evan Kirstel #B2B #TechFluencer (@EvanKirstel) May 20, 2021