Η πρώτη και τελευταία έκλειψη ηλίου θα στολίσει τον ουρανό αύριο, ωστόσο δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.
Στην πραγματικότητα, το «μονοπάτι» της έκλειψης θα είναι πλήρως ορατό μόνο για λίγες στιγμές από την Ανταρκτική και το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ το φαινόμενο θα είναι εν μέρει ορατό από τη Νότια Αφρική και την Νότια Ωκεανία.
Εάν θέλετε να την παρακολουθήσετε, η NASA θα τη μεταδώσει από την Ανταρκτική, μεταξύ 08:30 και 10:37, μέσα από τη διεύθυνση: nasa.gov/live
Η αυριανή έκλειψη σηματοδοτεί και το τέλος των εκλείψεων για το 2021, μετά από μια ολική σεληνιακή στις 26 Μαΐου, μια δακτυλιοειδής ηλιακή στις 10 Ιουνίου και μια μερική σεληνιακή στις 19 Νοεμβρίου. Η επόμενη ηλιακή έκλειψη προβλέπεται για τις 20 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το 2022 περιμένουμε μια σειρά από εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, με πρώτη την ολική σεληνιακή έκλειψη που θα γίνει στις 15-16 Μαΐου. Θα ακολουθήσει μια μερική ηλιακή έκλειψη στις 25 Οκτωβρίου που θα είναι ορατή και στη χώρα μας, καθώς και μια ακόμα σεληνιακή που θα λάβει χώρα στις 7-8 Νοεμβρίου.
Πώς προκύπτουν οι ηλιακές εκλείψεις
Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη παρεμβάλλεται μεταξύ της Γης και του Ηλίου. Τη στιγμή που το φεγγάρι καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο, αποκαλύπτεται η εξωτερική ατμόσφαιρα του άστρου μας, το λεγόμενο στέμμα.
Μολονότι η διάμετρος του Ηλίου είναι περίπου 400 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Σελήνης, η δεύτερη βρίσκεται επίσης 400 φορές πιο κοντά με τον πλανήτη μας σε σχέση με τον Ήλιο, οπότε μπορεί να τον καλύψει από τα μάτια ενός γήινου παρατηρητή.