Περιβάλλον

Η μεγάλη σφαγή των μινκ, φόβοι ότι μεταδίδουν τον κορονοϊό

Τα μινκ για άλλη μια φορά θανατώνονται κατά εκατομμύρια από τους ανθρώπους. Μόνο που τώρα ο λόγος δεν είναι η γούνα τους, αλλά μια θεωρία πως μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Η πανδημία σαρρώνει τον πλανήτη και τα μινκ μπαίνουν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς μια θεωρία αναφέρει πως μεταφέρουν τον κορονοϊό στους ανθρώπους.

Τα μικρά θηλαστικά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και λίγα ζουν ελεύθερα στη φύση. Παρόλα αυτά, εκτρέφονται κατά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, καθώς σφαγιάζονται για την γούνα τους.

Η πανδημία λοιπόν, μπορεί να φαινόταν πως θα έβαζε τέλος στην αιματοχυσία που γίνεται κάθε χρόνο για να φτιάχνονται γούνες, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

mink2

Τον Μάιο δύο υπάλληλοι σε εκτροφείο Μινκ της Ολλανδίας νόσησαν με κορονοϊό και οι αρχές θεώρησαν, ότι τα μικρά θηλαστικά μετέδωσαν τον ιό.

Έτσι, με αυτό το σκεπτικό και δίχως να έχει αποδειχθεί η συγκεκριμένη θεωρία, πάρθηκε τον Ιούνιο η απόφαση να θανατωθούν 10.000 Μινκ σε εκτροφεία.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε λα Γιόνγκε και η υπουργός Γεωργίας Καρόλα Σούτεν, υποστήριξαν πως στόχος ήταν να μην μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης τα εκτροφεία.

Έπειτα, στις 16 Ιουλίου οι αρχές της Αραγονίας στην Ισπανία, ανακοίνωσαν πως σφάζουν 100.000 μινκ. Οι ίδιοι βασιστηκαν στο γεγονός πως στις 22 Μαΐου επειδή επτά εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από την Covid-19.

Στο σήμερα, η Δανία που έχει πολλά εκτροφεία μινκ, έσφαξε περίπου 15 εκατομμύρια, καθώς υπάρχει ο φόβος να έχουν μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Χαρακτηριστικά, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των ερευνών για πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα, η Φρέντρικσεν, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού, δήλωσε: «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας».

mink3

Η στάση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αντίθετη άποψη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τονίζει πως μέχρι στιγμής τα ζώα δεν μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής επιστήμονα του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, είναι γνωστές ήδη 170.000 γονιδιακές αλληλουχίες του ιού παγκοσμίως. Μάλιστα ειδική ομάδα επιστημόνων παρακολουθεί τις μεταλλάξεις του ιού από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, σημειώνει πως ένα ζώο μπορεί να νοσήσει με κορονοϊό, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να τον μεταφέρει στον άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μεταφέρει μικρό φορτίο του ιού, σε σημείο που το ίδιο το ζώο δεν εμφανίζει συμπτώματα.

mink4

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» - Αγώνας για αύξηση της δυναμικότητας στα νοσοκομεία
13033: Τι γράφουμε στο SMS, υπάρχει και η χειρόγραφη βεβαίωση χωρίς έντυπο
Chevron Right