Περιβάλλον

Βρέθηκε η πρώτη φωλιά με «σφήκες δολοφόνους»- Είχε σχεδόν 200 βασίλισσες ικανές να δημιουργήσουν νέες φωλιές

Στη φωλιά βρέθηκαν περίπου 500 ζωντανά δείγματα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Οι επιστήμονες κατέστρεψαν τη φωλιά που είχαν δημιουργήσει οι «σφήκες δολοφόνοι» στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και ανάμεσα στα ζωντανά δείγματα ανακάλυψαν περίπου 200 βασίλισσες ικανές να δημιουργήσουν νέες φωλιές.

Τα συγκεκριμένα έντομα είναι τεράστια, με το μήκος τους να αγγίζει τα 5 εκατοστά, ενώ τα τσιμπήματά τους είναι ιδιαίτερα επώδυνα- κάποιες σπάνιες φορές έχουν αποδειχτεί μάλιστα θανατηφόρα.

Η ασιατική γιγαντιαία σφήκα αποτελεί απειλή για άλλα έντομα και μπορούν να εξαφανίζουν ολόκληρες κυψέλες μελισσών, κάτι που μπορεί να είναι καταστροφικό για τη γεωργία, καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν πολλές από τις καλλιέργειες στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλες φωλιές, ενώ δήλωσαν πως δε μπορούν να γνωρίζουν αν κάποιες βασίλισσες κατάφεραν να δραπετεύσουν πριν καταστραφεί η πρώτη φωλιά.

Η πρώτη φωλιά που εντοπίστηκε, βρέθηκε σε ένα δέντρο και είχε περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ.

Μέσα στη φωλιά υπήρχαν 190 προνύμφες, 108 έντομα στο επόμενο στάδιο μετά τις προνύμφες οι οποίες ήταν σχεδόν όλα βασίλισσες, 112 εργάτες και 76 ανεπτυγμένες βασίλισσες.

Νέες βασίλισσες αναδύονται από τη φωλιά, ζευγαρώνουν και μετά την εγκαταλείπουν, αναζητώντας ένα μέρος όπου θα περάσουν το χειμώνα και αργότερα να ξεκινήσουν μια νέα αποικία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ουάσιγκτον, το οποίο και σκοπεύει να συνεχίσει να εντοπίζει και να παγιδεύει τις «σφήκες δολοφόνους» για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον, τα περισσότερα δείγματα ήταν ακόμα ζωντανά όταν άνοιξε η φωλιά.

Στόχος των ερευνητών είναι να εξαφανίσουν τις σφήκες πριν εγκατασταθούν και εξαπλωθούν στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Φωτιά στο ΚΥΤ στη Σάμο
Νέα NAVTEX της Τουρκίας για το Oruc Reis
Chevron Right