«Καμπανάκι» για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, κρούει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος, την οποία αναδημοσίευσε το Climatebook.
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης, παρουσιάστηκαν οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η γηραιά ήπειρος στις διάφορες περιοχές της, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα:
– Η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για θερμότερα καλοκαίρια, συχνότερες ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών
– Στη Βόρεια Ευρώπη, οι ετήσιες και έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθούν.
– Η Κεντρική Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερα ύψη καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, αλλά και πιο συχνά και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ποταμών, ξηρασίες και κίνδυνοι πυρκαγιάς.
– Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, οι θαλάσσιοι καύσωνες και η οξύτητα του νερού προβλέπεται να αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, με εξαίρεση τη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα.
Πριν από πέντε ημέρες είδαμε άλλωστε και τη «μετεωρολογική βόμβα», την καταιγίδα «Μπάρα», να σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων στις περιοχές αυτές.
Στο δεύτερο μέρος εξετάζεται ο δείκτης «Mέση θερμοκρασία», ο οποίος μαζί με τους δείκτες «μέρες καλλιέργειας» (growing days), «μέρες θέρμανσης» (heating days), «μέρες ψύξης» (cooling days), συνθέτουν την κατάσταση του κλιματικού κινδύνου «μέσης θερμοκρασίας αέρα» (Mean Air Temperature), που μαζί με τους κινδύνους «υπερβολική ζέστη» (Extreme Heat), και «Παγετός» (Frost), συνιστούν την κατηγορία «Ζέστη και Κρύο» (HEAT and COLD).
Η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια δίνει ένα σαφές και σταθερό μήνυμα της παγκόσμιας και περιφερειακής κλιματικής αλλαγής. Έχει άμεσο αντίκτυπο στα φυσικά οικοσυστήματα, τη γεωργία και την ανθρώπινη υγεία και ευημερία. Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει όλους τους τύπους οικοσυστημάτων μέσω των αλλαγών στην κατανομή των ειδών και στη δομή του πληθυσμού και αυξάνει τον κίνδυνο εξαφάνισης των ειδών.
Οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες ενός οικοσυστήματος, όπως η αποθήκευση άνθρακα, και να επηρεάσουν την παραγωγή καλλιεργειών. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο ξηρών συνθηκών και ξηρασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, όλες οι περιοχές της Ευρώπης γνώρισαν αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί στο μέλλον. Μέχρι το τέλος του αιώνα, η Ευρώπη στο σύνολό της και οι τρεις υποπεριοχές της (Βόρεια, Κεντρική, Νότια), αναμένεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω θέρμανση μεταξύ 1,5 °C κατ’ ανώτατο όριο (σενάριο χαμηλών εκπομπών) και 4,5 °C (σενάριο υψηλών εκπομπών).
Σχετικά με τον δείκτη «Μέσης Θερμοκρασίας» (Mean Temperature)
Ο δείκτης μέσης θερμοκρασίας είναι ένας βασικός δείκτης που αντιπροσωπεύει τη μέση θερμοκρασία του αέρα σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες (π.χ. εποχιακά ή ετησίως). Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε εξαιρετικά ολοκληρωμένα σύνολα δεδομένων για προηγούμενες, παρούσες και μελλοντικές περιόδους που λαμβάνονται τόσο από παρατηρήσεις όσο και από προσομοιώσεις μοντέλων.
Οι αλλαγές στην ετήσια μέση θερμοκρασία χρησιμοποιούνται συχνά ως βασικός δείκτης για τις περιφερειακές εκτιμήσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορούν να χρησιμεύσουν στην υπόδειξη των αλλαγών σε διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με τη ζέστη και το κρύο. Επίσης, οι αλλαγές στην εποχιακή μέση θερμοκρασία έχουν άμεση σχέση με πολλές εφαρμογές σε τομείς, όπως η γεωργία, η διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων και η κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μαζί με αυξήσεις στις συγκεντρώσεις CO2 και τη σχετική υγρασία μπορεί να προκαλέσει διάβρωση κτιρίων και υποδομών που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Προηγούμενες και προβλεπόμενες τάσεις
Δείτε την ανάρτηση του Climatebook
https://www.facebook.com/climatebookgr/posts/126150263193198