Ηταν 22 Απριλίου, μισό αιώνα πριν, όταν μαθητές και φοιτητές διαδήλωναν στις ΗΠΑ με αίτημα να προστατευτεί πιο σοβαρά το φυσικό περιβάλλον – ήταν η πρώτη «Ημέρα της Γης».
Μπορεί να πέρασαν πενήντα χρόνια, όμως η στόχευση παραμένει η ίδια για το οικολογικό κίνημα, με την ημέρα να έχει υιοθετηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αποτελεί παγκόσμια γιορτή.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Οργάνωσης «Ημέρα της Γης» Κάθλιν Ρότζερς, ο στόχος περιλαμβάνει το να επιμορφωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σχετικά με την ανάγκη να προστατευτεί ο πλανήτης, καθώς «δεν υπάρχει κάποια χώρα στον κόσμο που τα κάνει όλα σωστά. Διδάσκουμε λίγο για την επιστήμη, ή για τους υγροβιότοπους ή για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Σχεδόν πουθενά στον πλανήτη δεν διδάσκεται ωστόσο η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Για αυτό για εμας, το Δίκτυο για την Ημέρα της Γης, κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της εκπαίδευσης».
«Ο κόσμος πρέπει να επιμείνει να διδάσκονται τα παιδιά του για το περιβάλλον, τις ευκαιρίες και να το σκέφτονται όταν γίνουν επιχειρηματίες», λέει η Ρότζερς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, οι φετινοί εορτασμοί για την Ημέρα της Γης σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιούνται διαδικτυακά μέσα από μια καμπάνια στην οποία συμμετέχουν κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής μας, από τον Πάπα Φραγκίσκο μέχρι τον Αλ Γκορ και τον Αντρέα Μποτσέλι, λόγω των μέτρων για τον κορονοίό.
Ωστόσο για τους διοργανωτές το σημαντικό είναι να πιστέψουν και να στηρίξουν την όλη προσπάθεια έφηβοι και νεάνιδες από όλον τον κόσμο, ειδικά στην παρούσα κατάσταση.
Η Κάθλιν Ρότζερς προσθέτει: «Πολλοί από εμάς ανησυχούν για τους μισθούς και τις συντάξεις τους. Στην Ινδία είναι όμως ζήτημα τα τρόφιμα, καθαρό νερό. Το να ενώσεις όλον αυτόν τον κόσμο γύρω από μια στιγμή προβληματισμού χάρη στην Ημέρα της Γης είναι κάτι φοβερό, ακόμη και αν γίνεται ψηφιακά αυτή τη στιγμή, αλλά εμείς το καθοδηγούμε ώστε να στραφεί όλος αυτός ο κόσμος και στην πολιτική δράση».
Σημειώνεται πως σήμερα η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.