Περιβάλλον

Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης: 500 χιλιάδες στρέμματα γίνονται πράσινο – Όλες οι περιοχές

Δείτε όλες τις περιοχές που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο στοχεύει στην αποκατάσταση του φυσικού πλούτου που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Το εν λόγω σχέδιο κατατέθηκε στις Βρυξέλλες ως προσχέδιο δράσης για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει την αναδάσωση 500 χιλιάδων στρεμμάτων καθώς και την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Βασικός σκοπός του σχεδίου είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις αναδασώσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να περιοριστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την προστασία της βιοποικιλότητας να αποτελεί σημαντικό άξονα.

Από τη Θάσο στην Κρήτη και από τη Ζάκυνθο στη Χίο αναδασώνονται 500 χιλιάδες στρέμματα καμένων και υποβαθμισμένων εκτάσεων.

Η μελέτη προσδιορισμού και χωροθέτησης των αναδασωτέων εκτάσεων ολοκληρώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο 2020.

Από τις 167 περιοχές που χαρτογραφήθηκαν, προκρίθηκαν μέσω ανάλυσης 13 περιοχές, κατά προτεραιότητα, προς αναδάσωση.

Το εγχείρημα είναι μεγάλο, με τις καμένες εκτάσεις στην Ομηρούπολη της Χίου να ξεπερνούν τις 157.000 στρέμματα, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το 2012.

Μάλιστα, στην Χίο πρόκειται να αναδασωθούν ακόμη 49.000 στρεμμάτων γης, που καταστράφηκαν από την φωτιά του 2016.

Ακολουθεί η Κινέτα Αττικής, που περιλαμβάνει 55.100 στρέμματα προς αναδάσωση, η Κρήτη και η Θάσος.

Δείτε τον πίνακα με όλες τις περιοχές:

8.0

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, και ιδίως τα καλοκαίρια, καταστρέφεται κατά μέσο όρο το 0.77% των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν το 2012, με τα στρέμματα καμένης γης να ξεπερνούν τα 472,000.

Δείτε τον πίνακα κατανομής καμένων εκτάσεων την περίοδο 2009-2019:

8.1

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων αποτελείται από πέντε στάδια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2030.

Αναλυτικά τα στάδια του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων:

8.2

Παράλληλα, σχέδιο από το υπουργείο Ενέργειας πρόκειται να πραγματοποιήσει συμπληρωματικές δράσεις στους όγκους της Θεσσαλονίκης και της Αττικής.

Στην Αττική, το σχέδιο θα επικεντρωθεί στις περιοχές του Υμηττού, της Πεντέλης και της Πάρνιθας.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τις προβλεπόμενες αναδασώσεις, στον Υμηττό πρόκειται να δημιουργηθεί πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών, να ληφθούν μέτρα συντήρησης των υποδομών αντιπυρικής προστασίας και να θεσμοθετηθεί η πολιτική προστασία και ο εθελοντισμός με τη συνδρομή και την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων.

Στην Πεντέλη εκπονείται διαχειριστική μελέτη ορεινού δασικού όγκου καθώς και μελέτη αντιπυρικής προστασίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σκοπός των σχεδίων είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας του Πεντελικού όρους με δημιουργία δικτύου μονοπατιών, διαδρομών ποδηλάτου, διαδρομών για ΑΜΕΑ αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στην Πάρνιθα, πέρα από την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές εδαφών, σχεδιάζεται η δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής (πχ δίκτυο μονοπατιών, θέσεις θέας, διαδρομές ποδηλάτου) καθώς και ορισμένες απαραίτητες δράσεις διατήρησης ειδών και οικοτόπων στον Εθνικό Δρυμό.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, στο επίκεντρο θα βρίσκονται το Ποικίλο Όρος και το Σέιχ Σου.

Σχετικά με το πρώτο, σχεδιάζονται έργα δάσωσης και αναδάσωσης με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από παλαιότερες δραστηριότητες (π.χ. λατομεία).

Παράλληλα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου προστασίας με στόχο την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Για το Σέιχ Σου, διατέθηκαν 500.000 ευρώ με σκοπό την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που έχει καταστρέψει το 10-15% των δέντρων του Σέιχ Σου.

Οι σχετικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτού καθεαυτού του εντόμου, δράσεις αραιώσεων, υλοτόμηση και άλλα μέτρα που υπέδειξε η δασική υπηρεσία.

Προϋπολογισμός

Σε 13 ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές πρόκειται εγκατασταθούν περίπου 30.000.000 πιστοποιημένα και επιλεγμένα δασικά φυτώρια.

Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του σχεδίου ανέρχεται στα 703.998.000 €, με την μέση τιμή οριοθέτησης, μελέτης, αναδάσωσης, επικοινωνίας και παρακολούθησης ενός στρέμματος να υπολογίζεται στα 1.408 €.

Το ποσό αυτό θα προέρχεται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης (309 εκατομμύρια ευρώ) καθώς και από το ΕΣΠΑ, το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, και άλλους πόρους (391 εκατομμύρια ευρώ).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΠΕΦ: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο ΚΥΑΔΑ
Μητσοτάκης για Eurogroup: «Καλά νέα για την ελληνική οικονομία»
Chevron Right