Περιβάλλον

Ζερέλια: Οι δίδυμες λίμνες που «γεννήθηκαν» από πρόσκρουση μετεωρίτη

Οι εντυπωσιακές δίδυμες λίμνες είναι αποτέλεσμα της πρόσκρουσης μετεωρίτη.

Οι Λίμνες Ζερέλια ή Ζηρέλια είναι δύο λίμνες κυκλικού σχήματος και βρίσκονται στο Νομό Μαγνησίας, πολύ κοντά στον Αλμυρό, σε υψόμετρο 130 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος δημιουργίας τους.

Έως και πριν μία δεκαετία περίπου θεωρείτο ότι οι λίμνες αυτές είχαν ηφαιστειογενή προέλευση. Τότε, οι ερευνητές Ευάγγελος Λάγιος (καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Dietrich Volker (καθηγητής στο Ινστιτούτο Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης) μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη με γεωφυσικές έρευνες και ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο, ανακάλυψαν την αλήθεια για τις λίμνες Ζερέλια.

Οι κρατήρες τους δημιουργήθηκαν από πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη. Η πρόσκρουση αποδίδεται χρονολογικά στην εποχή του Ολόκαινου και συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι έλαβε χώρα πριν από 12.500 έως 8.000 χρόνια. «Κλειδί» για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ήταν η εύρεση πετρωμάτων που δεν θα βρίσκονταν εκεί αν οι λίμνες ήταν ηφαιστειογενείς.

limnes volos

Πέρα από το αρχαιολογικό ενδιαφέρον και την μετεωριτική τους προέλευση, αποτελούν φιλόξενο περιβάλλον για πολλά είδη πτηνών όπως οι λευκοί πελαργοί, οι πρασινοκέφαλες πάπιες και οι νερόκοτες.

Η μεγαλύτερη λίμνη, που βρίσκεται στα δυτικά, καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρων. Η μικρότερη λίμνη, σε απόσταση 200 μέτρων, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δημήτρη Θεοχάρη, σε μια από τις δυο λίμνες βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς Ιτώνιδος και εμφανίζεται μόνο όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, γεγονός που ο επικεφαλής της πρώτης ανασκαφής Reinders αμφισβητεί.

limnes volos2

H ευρύτερη περιοχή έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των αρχαιολόγων. O γειτονικός λόφος Μαγούλα Ζερέλια ανασκάφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ολλανδό C.W.Vollgraff, ο οπoίος μάταια αναζήτησε εκεί τον ναό της Ιτώνιδος Αθηνάς. Λίγο αργότερα, οι Βρετανοί αρχαιολόγοι A.J.B.Wace και M.S.Thompson ανέσκαψαν συστηματικά την τοποθεσία και εντόπισαν οικισμό, βρίσκοντας ίχνη κατοίκησης μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.

Το 1992, η Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή υπό τον καθηγητή Η.Reinder Reinders, διεξήγαγε επιφανειακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν κεραμικά θραύσματα της εποχής του Χαλκού, καθώς και λίγα βυζαντινά του 12ου αι. μ.Χ. Τελικά, η έρευνα αυτή επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα των Wace, Thompson και Volgraff.

limnes volos3

Κατά την Τουρκοκρατία, πιθανολογείται πως στη Μαγούλα Ζερέλια βρισκόταν το τουρκικό χωριό Ικίζ Γκιολ (Δίδυμες Λίμνες).

limnes volos4

Πρόκειται για τις μοναδικές λίμνες που δημιουργήθηκαν από πτώση μετεωριτών στην Ελλάδα. Παγκοσμίως, υπάρχουν 178 τέτοιες λίμνες, εκ των οποίων οι 40 βρίσκονται στην Ευρώπη.

Δείτε το μαγευτικό βίντεο

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αυτές είναι οι πιο δροσερές παραλίες για βουτιές εν μέσω καύσωνα
Ποιες χώρες σχεδιάζουν να αυξήσουν τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους τους
Chevron Right