Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές στη Λήμνο μετά την εμφάνιση βλέννας στις ακτές του νησιού. Εκ πρώτης όψεως η βλέννα φαίνεται να είναι ίδια με εκείνη που είχε κατακλύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά στις αρχές του μήνα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αν δεν υπάρξουν πρώτα τα απαραίτητα εργαστηριακά αποτελέσματα από το δέιγμα που έχει ήδη συλλεχθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Λιμενάρχης Λήμνου, ΓιώργοςΑρβανίτης, τόνισε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε, της θερμοκρασίας το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα». Σημείωσε δε, ότι «οι αλιείς είχαν παρατηρήσει την εμφάνισή του πριν από τρεις μήνες».
Αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για κάτι παρόμοιο ή για κομμάτι της ίδιας βλέννας που μετακινήθηκε από τα θαλάσσια ρέυματα τότε θα μιλάμε για το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή την ανάπτυξη μικροοργανισμών που δεν είναι ορατοί με το γυμνό μάτι. Οι συνθήκες που χρειάζονται για την ανάπτυξη εξάρσεων ευτροφισμού είναι σχετικά η υψηλή θερμοκρασία και θρεπτικά στοιχεία στο νερό, γι’ αυτό παρατηρείται συνήθως σε παράκτιες περιοχές που δέχονται ανεπεξέργαστα λύματα ή αποπλύσεις λιπασμάτων από καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Όπως είχε εξηγήσει ο καθηγητής Ωκεανογραφίας Γιώργος Τσιρτσής μια έξαρση ευτροφισμού όταν είναι ήπια δεν μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο οικοσύστημα αλλά αν η κατάσταση ξεφύγει τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. «Η οργανική ύλη που συσσωρεύεται, αποτελούμενη από ζωντανούς και νεκρούς μικροοργανισμούς και από τις απεκκρίσεις τους (η αποκαλούμενη βλέννα ή γλίτσα), χρειάζεται οξυγόνο για να αποσυντεθεί από άλλους μικροοργανισμούς που επιτελούν αυτή την εργασία στο οικοσύστημα. Όταν η ποσότητα είναι μεγάλη χρειάζεται πολύ οξυγόνο, οπότε το σύστημα έχει τελικά έλλειψη οξυγόνου που μπορεί να οδηγήσει ψάρια και όστρακα, σε θάνατο» είχε σημειώσει ο κ.Τσιρτσής.
Σύμφωνα με τον ίδιο το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο στο Βόρειο Αιγαίο και στον Θερμαϊκό κόλπο. «Στη Λέσβο προ πενταετίας περίπου παρατηρήθηκαν σε δύο διαδοχικές χρονιές σε ακτές του νησιού εξάρσεις ευτροφισμού που οφείλονταν σε δύο διαφορετικά είδη φυτοπλαγκτού, ένα εκ των οποίων συνήθως αναπτύσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα» είχε θυμίσει ο ίδιος.