Το αγγούρι της θάλασσας επανήλθε στην επικαιρότητα, ύστερα από τις δηλώσεις του σεφ και κριτή Λεωνίδα Κουτσόπουλου στο Master Chef. Τι είναι όμως το συγκεκριμένο;
Καταρχάς, ονομάζεται Ολοθούριο στη επιστημονική κοινότητα και αποτελεί μια ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Εντοπίζεται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες, ενώ είναι περισσότερο γνωστό με την κοινή ονομασία αγγούρι της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό.
Επιπλέον, το σώμα του είναι κυλινδρικό ως σκωληκοειδές, ενώ έχει μαλακό δέρμα και παχύ, με μικρά πλακίδια από ασβεστόλιθο. Το στόμα του βρίσκεται στο ένα άκρο του κυλινδρικού σώματος και περιβάλλεται από στεφάνι, το οποίο φέρει 10-30 αισθητήριες κεραίες, οι οποίες συστέλλονται. Στο άλλο άκρο του σώματός του υπάρχει η έδρα και κατά μήκος του σώματος, τα ολοθουροειδή που φέρουν πέντε σειρές από βαδιστικούς ποδίσκους. Οι ποδίσκοι που βρίσκονται στο επάνω μέρος του σώματος συντελούν στην αναπνοή και είναι επίσης όργανα αφής.
Έτσι, το αίμα του συγκεκριμένου ζώου περιέχει βανάδιο για την ένωση και την μεταφορά του οξυγόνου. Για το λόγο αυτό, το αίμα των θαλασσινών αγγουριών έχει χρώμα κίτρινο.
Επίσης, κάτω από το δέρμα του έχει ενδοσκελετό και ζει μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Ακόμη, μπορεί να αναπλάθει τα μέρη του σώματός του, τα οποία μερικές φορές αποκόπτει για λόγους άμυνας. Ζει συνήθως μοναχικά και τρέφεται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκει στη λάσπη του βυθού.
Μάλιστα, τα θαλάσσια αγγούρια είναι εδώδιμα σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στην Κίνα εκτρέφονται σε ειδικά εκτροφεία. Σε χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από αυτά φτιάχνουν επίσης λάδια, κρέμες και καλλυντικά. Παράλληλα, πιστεύεται ότι τα ζώα αυτά, περιέχουν όλα τα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα στην επανόρθωση των ιστών.