Περιβάλλον

Η ΙΚΕΑ προχωρά στη μείωση σπατάλης των τροφίμων κατά 50%

Οι 3 περιοχές εστίασης της ΙΚΕΑ προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά της για μία καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολλούς ανθρώπους

Τη δέσμευσή της να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022, γνωστοποίησε η ΙΚΕΑ, μιλώντας για το όραμά της να δημιουργήσει μία καλύτερη καθημερινή ζωή για τους πολλούς ανθρώπους.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «ένας από τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα είναι να έχουμε θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Η στρατηγική μας για τη βιωσιμότητα – το να είμαστε θετικοί δηλαδή για τον Άνθρωπο & το Περιβάλλον περιγράφει τις φιλοδοξίες και τις δεσμεύσεις μας που είναι σύμφωνες με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ».

«Τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, από την παραγωγή, την επεξεργασία μέχρι και την απόρριψή τους», υπογραμμίζει η ΙΚΕΑ, δεσμευόμενη να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2022.

Ένας από τους βασικούς στόχους της εταιρείας είναι η διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων και η μείωση της άσκοπης σπατάλης τους, διότι -όπως εξηγεί- με τη σωστή διαχείριση αυτών βοηθάμε το περιβάλλον μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις σε αυτό.

Το 1/3 όλων των τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό οφείλεται στη διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση και στις αναπτυγμένες χώρες οφείλεται στα οικιακά απορρίμματα.

Food waste 1

Οι 3 περιοχές εστίασης της ΙΚΕΑ

1. Υγεία και Βιωσιμότητα

Φιλοδοξία της ΙΚΕΑ είναι έως το 2030 να εμπνεύσει και να δώσει τη δυνατότητα σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, πιο φιλική προς τον πλανήτη.

«Μια μικρή αλλαγή στις συνήθειες μας στη κουζίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης», υπογραμμίζει η εταιρεία και αναφέρει:

«Όταν πηγαίνετε για ψώνια, μπορείτε να προσέχετε να αγοράζετε μόνο όσα αλλοιώσιμα τρόφιμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προτού λήξουν.

Στο σπίτι αποθηκεύστε τα σε διαφανή δοχεία με εύκολη πρόσβαση.  Έτσι το φρέσκο φαγητό μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο και θα βλέπετε τι πρέπει να φάτε πρώτα.

Ό,τι περισσέψει από το δείπνο ή το μεσημεριανό σας μπορεί να φυλαχτεί σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων αντί να πεταχτεί. Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο ή να τα καταψύξετε και να εξασφαλίσετε ένα γεύμα για μία άλλη μέρα.

Για παράδειγμα τα γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων IKEA 365 είναι ασφαλή για φούρνο, έτσι ώστε να μπορείτε να αποθηκεύετε, να θερμαίνετε και να σερβίρετε το φαγητό σας από το ίδιο πιάτο, μειώνοντας έτσι και το πλύσιμο των πιάτων.

PH182549 1

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον οδηγό της ΙΚΕΑ για μία βιώσιμη ζωή στο σπίτι με μείωση της σπατάλης των τροφίμων

2. Κυκλικότητα & Φροντίδα για τον Πλανήτη

Παράλληλα, οι στόχοι που έχει θέσει η εταιρεία είναι η κυκλικότητα και ο θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον.

«Το φαγητό στα καταστήματα ΙΚΕΑ ήταν και παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας της ΙΚΕΑ και της επιχείρησής μας», τονίζει και στη συνέχεια επισημαίνει:

«Σήμερα, 680 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα τρόφιμα που προσφέρουμε. Το μέγεθος αυτό φέρει μεγάλη ευθύνη.

  • Τον Αύγουστο του 2021, επενδύσαμε σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής αποβλήτων τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων μας.
  • Εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στις επιπτώσεις της σπατάλης τροφίμων για το περιβάλλον, τη σημασία σωστής καταγραφής του και διαχείρισης των αποθεμάτων μας».

PX105613

3. Κοινωνική δικαιοσύνη & Ισότητα

Όπως αναφέρει η ΙΚΕΑ, «είμαστε μέλος του δικτύου ΜΠΟΡΟΥΜΕ και συμμετέχουμε στη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα του Μπορούμε».

Η ΙΚΕΑ συνεργάζεται με τον Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό ΜΠΟΡΟΥΜΕ από το 2012. Ο οργανισμός ασχολείται με την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και τη χρήση τροφίμων για κοινωφελείς σκοπούς σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η ΙΚΕΑ παρέχει δωρεάν καθημερινά όλα τα γεύματα που δεν έχουν σερβιριστεί στα εστιατόρια των καταστημάτων. Τα τρόφιμα δωρίζονται σε οργανισμούς και ιδρύματα για την υποστήριξη ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.

Από το 2012 η ΙΚΕΑ έχει προσφέρει:

  • 2012: 41.288 μερίδες φαγητού
  • 2013: 82.958 μερίδες φαγητού
  • 2014: 62.726 μερίδες φαγητού
  • 2015: 92.502 μερίδες φαγητού
  • 2016: 96.468 μερίδες φαγητού
  • 2017: 69.368 μερίδες φαγητού
  • 2018: 59.089 μερίδες φαγητού
  • 2019: 59.092 μερίδες φαγητού
  • 2020: 42.364 μερίδες φαγητού
  • 2021: 47.811 μερίδες φαγητού

Εδώ θα δείτε τι αναφέρει η ΙΚΕΑ για την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

https://www.ikea.gr/

https://www.ikea.gr/odigos-gia-mia-viosimi-zoi-sto-spiti/meiosi-tis-spatalis-ton-trofimon/

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καινοτόμο πρότζεκτ εγκατάστασης λεβήτων με καύσιμο βιομάζα, υλοποιήθηκε από την ΗΛΕΚΤΩΡ
Novartis Hellas – Οργάνωση Γη: Συνεργασία για την αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών στην Αττική
Chevron Right