Ένα βήμα πιο κοντά στα… πιάτα μας κάνουν τα έντομα, με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) να δίνει την έγκρισή της για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου.
Όπως αναφέρει η αρχή, το οριστικό πράσινο φως αναμένεται να δοθεί μέσα στο 2021, μετά από υποβολή σχεδίου απόφασης σχετικά με την κυκλοφορία των εντόμων στην αγορά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες-μέλη.
Η απόφαση της EFSA ήρθε μετά από αίτημα της γαλλικής εταιρείας εκτροφής εντόμων, Agronutris, με την υπηρεσία να αποφασίζει ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης».
Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι προνύμφες «είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και ίνες» και έτσι «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο». Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο επιρρεπής είναι ο πληθυσμός σε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με των Ερμόλαο Βερβέρη, επιστημονικό διευθυντή της υπηρεσίας της EFSA που έκανε την μελέτη, «Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους».
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να διαπιστώσει εάν οι ακρίδες και οι γρύλοι είναι κατάλληλα έντομα για βρώση.
Μπορεί για την Ευρώπη η ιδέα της κατανάλωσης εντόμων να φαντάζει παράξενη, ωστόσο ήδη, στην Αφρική, την Ασία, καθώς και την Λατινική Αμερική, καταναλώνονται τουλάχιστον 1000 είδη εντόμων, ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες που τονίζουν όχι μόνο την θρεπτική τους αξία, αλλά και τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κατανάλωσή τους στο περιβάλλον, σε σχέση με άλλες ζωικές τροφές.
Όπως αναφέρει το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.