Ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλµένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε πρόσφατη έκθεση ανέπτυξε το όραμά του για την πρόγνωση της εξέλιξης μιας φωτιάς και την αντιμετώπισή της σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα «Η τεχνολογία στη μάχη κατά των πυρκαγιών: Οι εφευρέσεις μας βοηθούν να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο» που έγινε στο Ζάππειο, ο Θοδωρής Γιάνναρος ανέφερε τα εξής: «Παρότι ο καιρός και οι κλιματικές συνθήκες δεν είναι αυτές οι οποίες βάζουν μία δασική πυρκαγιά, ωστόσο ο καιρός είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσει να υπάρξει δασική πυρκαγιά. Τα στοιχεία εκείνα του καιρού τα οποία καθορίζουν τη συμπεριφορά μίας δασικής πυρκαγιάς είναι κύρια η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι εάν έχουμε μία πρόγνωση ακριβή σε ό,τι αφορά στις λεγόμενες πυρομετεωρολογικές συνθήκες, μπορούμε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι εάν εκδηλωθεί μία δασική πυρκαγιά, να γνωρίζουμε πώς αυτή αναμένεται να εξαπλωθεί, πώς θα συμπεριφερθεί και αυτή η πληροφορία να υποστηρίξει τη χάραξη στρατηγικών για τη διαχείρισή της».
Επίσης, ο Θοδωρής Γιάνναρος τόνισε: «Οι τεχνολογίες οι οποίες έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στο να κατανοούμε σήμερα καλύτερα τις δασικές πυρκαγιές σε σχέση με το παρελθόν, είναι σίγουρα η επιστήμη των Υπολογιστών, η οποία επέτρεψε να αναπτυχθούν μοντέλα με τα οποία μπορούμε να προσομοιώσουμε, να προβλέψουμε πώς θα κινηθεί και πώς θα συμπεριφερθεί μία δασική πυρκαγιά. Ταυτόχρονα, η επιστήμη που έχει να κάνει με τη δορυφορική τηλεπισκόπηση, με την παρατήρηση δηλαδή της Γης από το διάστημα. Με τη συλλογή αυτών των δεδομένων μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για το πώς εξαπλώνεται μία δασική πυρκαγιά, πώς συμπεριφέρεται και άρα να μπορούμε να έχουμε και στη συνέχεια πρόγνωση για το πώς αναμένεται να προχωρήσει ως συμβάν».
«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επενδύσουμε σε καινοτόμες μεθόδους για την παρατήρηση των δασικών πυρκαγιών, όπως είναι για παράδειγμα με τη χρήση μετεωρολογικών ραντάρ ή μετεωρολογικών συσκευών που εκπέμπουν έναν παλμό λέιζερ και μπορούν να ανακτήσουν πληροφορία για το τι συμβαίνει μέσα σε μία δασική πυρκαγιά», είπε ο Θοδωρής Γιάνναρος και συμπλήρωσε τα εξής: «Διότι αν δεν έχουμε τα δεδομένα, είναι αδύνατο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το τι πραγματικά συμβαίνει και άρα να αναπτύξουμε αντίστοιχα εργαλεία και υπηρεσίες».
Τέλος, ο πυρομετεωρολόγος και εντεταλµένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είπε: «Η ελπίδα μου θα είναι να σταματήσουμε να συζητάμε και θα αρχίσουμε να δρούμε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καθίσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς στο ίδιο τραπέζι πραγματικά, να συμπαράγουμε γνώση, να συμπαράγουμε εργαλεία και να περάσουμε πλέον στην υλοποίηση όλων των μελετών και όλης της γνώσης που υπάρχει. Παράλληλα, βέβαια, με το να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε γνώση την οποία ακόμη και σήμερα δεν έχουμε».