Παραπολιτικά

Mind the Ga(llo)p – Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία

Tι συμβαίνει στη γειτονική χώρα

Η πρώτη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης είναι κόλαφος για τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν και η αντιπολίτευση να βρίσκεται κοντά στο 50% και την νίκη στις επικείμενες εκλογές.

Όσον αφορά τον εθνικιστή εταίρο του Μπαχτσελί δεν καταφέρνει να πιάσει το 7% που είναι το όριο για είσοδο στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Κάτι όμως που δεν ισχύει καθώς ανήκει σε συμμαχία με το ΑΚΡ κι έτσι το ποσοστό του δεν παίζει κανένα ρόλο για την είσοδο του στη Βουλή.

Επιπλέον είχαμε το Σαββατοκύριακο εν χορώ διαμαρτυρίες στα γήπεδα των πιο δημοφιλών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, Φενέρμπαχτσε και Μπεσικτάς.

Το κλίμα μοιάζει εφιαλτικό για τον Τούρκο Πρόεδρο, παρότι ζήτησε συγνώμη για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί άμεσα στους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και μοίρασε λίρες, τουρκικές, σε παιδιά στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Είναι όμως έτσι;

Σε μεγάλο ποσοστό υπάρχει σημαντική μείωση στην επιρροή του Τούρκου Προέδρου στο εκλογικό σώμα. Τα είκοσι χρόνια στην εξουσία προκαλούν φθορά. Τα λάθη αλλά και η διαφθορά του καθεστώτος, προκαλούν διαρροές ψηφοφόρων.

Η Τουρκία από το 2018 έχει τριχοτομηθεί. Οι πλούσιες περιοχές, οι μεγάλες πόλεις όπως Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Άγκυρα, αλλά και οι παραλιακές περιοχές της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι προσκείμενες στο αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου CHP.

Οι υπόλοιπες περιοχές ανήκουν στο κυβερνών κόμμα AKP και τέλος ένα μεγάλο μέρος στα νοτιοανατολικά ανήκει στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP με δεύτερο το ΑΚΡ.

Αυτά όμως σε ότι αφορά τις βουλευτικές και όχι τις προεδρικές εκλογές. Στις προεδρικές του 2018 η διαφορά για τον Ερντογάν είχε διευρυνθεί και σε περιοχές όπου έχασε το κόμμα του.

Αλλά αυτά είναι παρελθόν. Στο παρόν και την πρώτη δημοσκόπηση μετά τους σεισμούς, υπάρχει μια λεπτομέρεια που δεν δημοσιεύθηκε τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Η δημοσκόπηση της ALF Research έγινε σε 24 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Δηλαδή κάτι παραπάνω από το 28% της επικράτειας. Προφανώς έμειναν απ’ έξω οι σεισμόπληκτες περιοχές, που θα μπορούσαν ή να ρίξουν στα τάρταρα τη δημοφιλία του Ερντογάν, είτε να την ανεβάσουν. Αυτό δεν το ξέρουμε κι ούτε είναι εύκολο να το μάθουμε τώρα. Θα φανεί στις εκλογές.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι το ΑΚΡ ακόμα και σ’ αυτή τη συγκυρία είναι πρώτο κόμμα με σχεδόν 2 μονάδες διαφορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει νίκη για τον Ερντογάν αλλά ούτε ότι έχει καταρρεύσει, στις 11 περιοχές που δεν έχουν χτυπηθεί από το σεισμό και σε άλλες 46 επαρχίες που δεν καταγράφηκαν.

Όσον αφορά τις εκλογές, αυτές, απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν στις 14 Μαΐου. Αυτό θα το δούμε στα μέσα Μαρτίου όταν και θα πρέπει να ανακοινωθούν κι επίσημα. Είμαστε λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών η αντιπολίτευση δεν έχει ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου τους, κάτι που δυσκολεύει το έργο του «τραπεζιού των έξι». Ο διαγωνισμός των κομμάτων για το αντίπαλο δέος στον Ερντογάν δεν δείχνει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ότι θα είναι εύκολη υπόθεση.

Σε ένα περιβάλλον που τα μέσα ενημέρωσης είναι σχεδόν απόλυτα ελεγχόμενα από το σύστημα Ερντογάν, φαντάζει δύσκολο να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης, κι ακόμα πιο δύσκολο χωρίς να υπάρχει ένας κοινός υποψήφιος.

Στις εκλογές του 2018 ο Ερντογάν είχε μια διαφορά σχεδόν 11 εκατομμυρίων ψήφων από τον αντίπαλο του Ιντσέ. Όσοι επηρεάστηκαν από τους σεισμούς είναι πάνω από 13 με 20 εκατομμύρια. Εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι για το ποιος θα καταφέρει να αποσπάσει την εξουσία.

Σ.Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Κρατούμενος «το έσκασε» από το δικαστικό μέγαρο
Ξεχάστε την 25η Μαρτίου - Πότε είναι το επόμενο τριήμερο του 2023
Chevron Right