Μετά από πέντε χρόνια απαξίωσης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η κυβέρνηση κατανόησε ότι αποτελεί μονόδρομος η στήριξη της !
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει να αναθεωρεί απόψεις για πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας που το 2020 τον οδήγησαν να προχωρήσει σε fast track διαδικασίες αγοράς γαλλικών μαχητικών και φρεγατών με μηδενική Ελληνική Προστιθέμενη Αξία, ότι πιο ολέθριο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία !
Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα με τους δύο Πόλεμους, στην Ουκρανία με τον Πούτιν και στην Παγκόσμια Αγορά με τους δασμούς του Τράμπ, που αναγκάζουν την Ε.Ε να στραφεί στην ανάπτυξη και παραγωγή δικών της αμυντικών συστημάτων.
Ήδη στις Βρυξέλλες “βρέχει” υποσχέσεις εκατοντάδων δις για έναν κύκλο εργασιών στην Ευρωπαϊκή Αμυντική βιομηχανία που μπορούν να κινητοποιήσουν σχεδόν 800 δις. Εξ αυτών προβλέπεται από την Κομισιόν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού αποκλειστικά για επενδύσεις στην άμυνα συνολικού ύψους 150 δις ευρώ και ενεργοποίηση της «ρήτρας διαφυγής» των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Αυτή η απόφαση όπως έχει εξηγήσει η Φον ντερ Λάιεν, μπορεί να απελευθερώσει τη δυνατότητα μέχρι και 650 δις ευρώ σε επενδύσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια !
Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει και τον έλληνα πρωθυπουργό εκεί που σνόμπαρε επιδεικτικά ακόμη και τους πιο δυνατούς παίκτες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με αξιόλογη εξαγωγική επιφάνεια, τώρα να τους δέχεται κατα μόνας στο Μαξίμου διερευνώντας προθέσεις και δυνατότητες δημιουργίας ενός κονσόρτιουμ ελληνικών αμυντικών εταιριών που αναλόγως με το ποσόν των κεφαλαίων που θα διαθέσει ο καθένας θα είναι και το ποσοστό του. Το συγκεκριμένο κονσόρτιουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν αμυντικές εταιρίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα παράγουν “έξυπνα” high tech συστήματα με εξαγωγικό προσανατολισμό πρωτίστως στις χώρες της Ε.Ε. Εξυπακούεται ότι το συγκεκριμένο κονσόρτιουμ θα έχει πρόσβαση στο επενδυτικό ευρωπακέτο των 150 δις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Τα πρώτα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με επιχειρηματίες της Άμυνας κρίνονται θετικά και από τις δύο πλευρές…
«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ»…
Έχουν και οι καιροί γυρίσματα.
Δ.Β.