Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης να έχει απέχθεια -και το απέδειξε την πρώτη τετραετία- στους θεσμικούς αιφνιδιασμούς, αλλά αυτή τη φορά μπορεί να μην μπορέσει να αποφύγει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κι ας την έχει «ξορκίσει» κατ’ επανάληψη.
Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις της ΝΔ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί από την αρχή του νέου έτους έως σήμερα και η παγίωση, όπως όλα δείχνουν, των ποσοστών της σε ποσοστά που δεν προσεγγίζουν ούτε τον ψυχολογικό πήχη του 30%, επαναφέρουν… μοιραία το θέμα στην αιχμή των γαλάζιων συζητήσεων. Ιδιαίτερα τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κυβερνητική πλειοψηφία πέριξ του 25%, έχουν σημάνει «συναγερμό» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού κάτω από το συγκεκριμένο όριο, ο εκλογικός νόμος μετατρέπεται αυτόματα σε απλή αναλογική!
Επιπλέον, το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα είναι αναλογικό, αφού οι τότε εμπνευστές τους δεν είχαν καν φανταστεί το σενάριο να πέσει η ΝΔ κάτω από 25% ή ακόμα και κάτω από 30%.
Αυτό σημαίνει ότι αν συνεχιστεί η δημοσκοπική καχεξία και η ΝΔ δεν κατορθώσει να επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της που σκορπούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ακόμα και προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται ακόμα πιο δύσκολος, αφού για να πάρει η ΝΔ το σύνολο του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπεται, θα πρέπει να πιάσει το δυσθεώρητο με τις σημερινές συνθήκες ποσοστό του 40%, ενώ για να κατακτήσει την αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό περίπου 36% με 37%, ανάλογα με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής.
Παρά τα δυσοίωνα σενάρια πάντως οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι τώρα είναι πλέον αργά για τέτοιες αλλαγές γιατί όλοι να τις εκλάμβαναν ως απόδειξη μεγάλης ηττοπάθειας.
Α.Ο.