Με την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον εξ’ απορρήτων και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη, ως Υπουργού, αλλά και της πρέσβειρας, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, ως Υφυπουργού, η διαρχία στην εξωτερική πολιτική τελειώνει και περνά η ελληνική διπλωματία αποκλειστικά και απευθείας στον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με όσα λέγονται ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα κάνει το «στρατιωτικό» του στο ΥΠΕΞ, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για να αναλάβει θέση Επιτρόπου στην ΕΕ.
Έτσι την θέση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σύμφωνα με όσα ακούγονται στο νεοκλασικό της Ζαλοκώστα, θα αναλάβει η πρέσβειρα και Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία ανήκει στους πιστούς ανθρώπους της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η νέα υφυπουργός είχε προκαλέσει αναταραχή στο Υπουργείο Εξωτερικών, όταν θήτευσε ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού με τα πογκρόμ που εξαπέλυσε εναντίον συναδέλφων της.
Δεν είναι κρυφό ότι όλα τα χρόνια που επικεφαλής ήταν ο Νίκος Δένδιας στο ΥΠΕΞ, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έλυνε κι έδενε στο Υπουργείο, καθώς το σύνολο σχεδόν των κρίσιμων πόστων, καταλήφθηκαν από δικούς της ανθρώπους, κουμπάρους και φίλους.
Πολλοί διπλωμάτες αποδίδουν την κακή λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών στις αποφάσεις της Παπαδοπούλου, που ακόμα κι από την Ουάσινγκτον όπου μετατέθηκε, είχε ισχυρή παρέμβαση. Όχι μόνο στο Υπουργείο, αλλά ακόμα και στις θέσεις των Διευθυντριών του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, καθώς ήταν επιλογές της, τόσο η Σουρανή όσο και η Μπούρα.
Βέβαια η νέα Υφυπουργός έχει την στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία συνεχίζει να ελέγχει ένα σημαντικό κομμάτι του Υπουργείου Εξωτερικών.
Όλα δείχνουν ότι παρότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ηγείται του ΥΠΕΞ, στην πραγματικότητα -πάντα με τις ίδιες πηγές- εξωτερική πολιτική θα ασκεί η Ντόρα Μπακογιάννη μέσω της αντιπροσώπου της Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Βέβαια θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα μπορεί να διοικεί και να δίνει εντολές σε πρώην προϊσταμένους της η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία μόνο συμπάθειες δεν έχει στο ΥΠΕΞ.
Σ.Σ.