Παραπολιτικά

O Δρυμιώτης ομολογεί ότι δεν μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις για τις εκλογές, αλλά οι δημοσκόποι συνεχίζουν απτόητοι

Μήπως εκείνο το σύστημα, που απαγόρευε τη δημοσιοποίηση γκάλοπ το τελευταίο δεκαπενθήμερο προ των εκλογών ήταν καλύτερο τελικά;

Τις εταιρίες που κάνουν με περισσή ευκολία προβλέψεις και εκτιμήσεις, αντί να περιοριστούν στην παράθεση των στοιχείων που καταγράφουν οι έρευνές τους, εκθέτει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο άνθρωπος που έστησε τον εκλογικό μηχανισμό του υπουργείου Εσωτερικών από τη δεκαετία του 1980.

Ο αρθρογράφος και αναλυτής, που μόνο φιλοσυριζαίο δεν τον λες – το ακριβώς αντίθετο ισχύει – δηλώνει ευθέως και επί λέξει ότι «είναι η πρώτη φορά που αρνούμαι να κάνω εκτίμηση για την εκλογική διαδικασία. Υπάρχει κάτι πρωτοφανές σε αυτή την περίπτωση. Δεν έχουμε ξαναβρεθεί ποτέ κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Ο Δρυμιώτης κάνει αυτή την παραδοχή, αναγνωρίζοντας ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση έχει πολλά ιδιαίτερα, πρωτόγνωρα και άγνωστα χαρακτηριστικά. Και ότι «δεν έχει ξανασυμβεί» να έχουμε εκλογές με απλή αναλογική, που δεν θα δώσουν αυτοδυναμία και στη συνέχεια άλλες με διαφορετικό εκλογικό νόμο.

Αλλά ο έμπειρος εκλογολόγος μόνος του τα λέει και οι… μισοί δημοσκόποι τον ακούν. Διότι βλέπετε, οι μισές εταιρίες αποφεύγουν επιμελώς να δίνουν ποσοστά κατ’ εκτίμηση, ενώ οι άλλες μισές το πράττουν – είτε από μόνες τους, είτε επειδή πιέζονται από τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να τα διευκολύνουν στον υπολογισμό της κατανομής εδρών στη νέα Βουλή.

Μήπως εκείνο το σύστημα, που απαγόρευε τη δημοσιοποίηση γκάλοπ το τελευταίο δεκαπενθήμερο προ των εκλογών ήταν καλύτερο τελικά;

 Γ.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βαρίδι η Αττική για το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», που θέλει το ΠΑΣΟΚ
Κατερίνα Ζαρίφη: Με τον Πάνο είμαστε έναν χρόνο μαζί, έχουν γίνει φίλοι με τον πρώην μου
Chevron Right