Το 2021, μετά το περίφημο – τετ α τετ – γεύμα τους, με θέα τον Βόσπορο, ο Ερντογάν κατηγορούσε τον ημέτερό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν τήρησε όσα συμφώνησαν» και δεν θα του ξαναμιλήσει.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δεν έδωσε ποτέ απάντηση και έλεγε ότι δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο, στις προσβολές.
Το ίδια κάνει τώρα και με τον Σούνακ, μετά την κατάληξη της συνάντησής τους, που δεν έγινε.
-«Θέλω να αφήσω αυτό το ατυχές περιστατικό πίσω μου, αλλά πάντα χρειάζονται δύο για το τανγκό».
Μόνο που ενώ με τον Ερντογάν το θέμα της κρίσης μεταξύ του ήταν άγνωστο, τώρα είναι πασίγνωστο και τον αφήνει εκτεθειμένο, εν μέρει.
Όχι για όσα λέει ο Βρετανός Πρωθυπουργός περί ατζέντας που παραβιάσθηκε, αλλά για όσα είπε ο πολιτικός αντίπαλος του.
Μετά τη συνάντηση του επικεφαλής των Εργατικών με τον δικό μας, από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι στηρίζει το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων.
Μόνο που έγκυρα, βρετανικά δημοσιεύματα το έθεταν αλλιώς: «Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματος, του χρόνου, δεν θα εμποδίσει μια μελλοντική συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα, υπό την μορφή δανείου».
Ο ίδιος ο Στάρμερ είπε στο κοινοβούλιό του ότι η χώρα του «δεν θα αλλάξει τον νόμο» για τα Μάρμαρα. Άρα δεν συναινεί στην επιστροφή, όπως την έθετε η ελληνική πλευρά.
Καμιά φορά στην πολιτική τα κάνεις χειροτέρα αν προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, ή να μετατρέψεις σε θρίαμβο ένα διπλωματικό φιάσκο.
Τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να είπε τα πράγματα όπως του παρουσιάσθηκαν στο Λονδίνο, ή επέμενε στην… καλή πλευρά της δημοσιότητας που πήρε η αναβολή;
Γ.Λ.