Παραπολιτικά

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας θέλει να ισχυροποιήσει τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλο βάρος στο κομμάτι της Νεολαίας αναμένεται να ρίξει αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώτος και σημαντικότερος έχει να κάνει με τη μελλοντική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας: Στις πρόσφατες εκλογές της 7ης Ιουλίου το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήρθε πρώτο στην ηλιακή ομάδα 17-34, λαμβάνοντας ποσοστό 36,8% έναντι 30,6% της Ν.Δ. Τρίτο μάλιστα κόμμα σε αυτές τις ηλικίες ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη με το εξαιρετικά μεγάλο 6%, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυνητικά μπορεί να έχει δεξαμενές και από τα αριστερά του να προσεγγίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως αν καταφέρουν να κάνουν συμπαγές το συγκεκριμένο ποσοστό άνω του 35%, τότε θα έχουν δημιουργήσει μία βασική «μαγιά» ψηφοφόρων που θα αποτελεί ένα βασικό εισιτήριο για την εξουσία.

Δεύτερον, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ισχυροποιήσει τη νεολαία, έχοντας το βλέμμα του και στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, σύμφωνα πάντα με την «Κ»: Στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, στα ΑΕΙ η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο Μπλόκο, έλαβε μόλις 1,39%, ενώ στα ΤΕΙ 1,53%. Και στις δύο περιπτώσεις η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε τελευταία, κάτι πρωτοφανές για κυβερνητικό κόμμα.

Ωστόσο, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της νεολαίας είναι μόνο ένα κομμάτι της μεγάλης εικόνας των αλλαγών που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην πρωθυπουργός θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τη δυναμική του γενικότερα σε κοινωνικούς χώρους που, όπως φαίνεται, απέτυχε μέχρι σήμερα να εδραιωθεί. Για παράδειγμα, το πολύ κακό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το 31,6% των εθνικών εκλογών, «απαιτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει αυτοδιοικητικά στελέχη με «εκτόπισμα» στις τοπικές κοινωνίες. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και στον χώρο του συνδικαλισμού και των συνδικάτων που επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αυξήσει την επιρροή του. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Παρέμβαση Μπογδάνου υπέρ Υποφάντη
Αστεροσκοπείο: Εφικτή η πρόγνωση εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών
Chevron Right