Η σύναξη των Βαλκάνιων ηγετών στην Αθήνα, έστω και για ένα άτυπο δείπνο στο Μέγαρο Μαξίμου με οικοδεσπότη των Έλληνα Πρωθυπουργό, αναμφισβήτητα καταγράφεται ως θετική για την Ελλάδα και τον ρόλο της στη ευρύτερη περιοχή, αν όλα έβαιναν καλώς.
Όμως η ηχηρή απουσία της Αλβανίας και οι περίεργες διμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλούν ερωτηματικά κατά το πόσο επιτυχής θα είναι τελικά για την Ελλάδα αυτή η συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας.
Για την αποχή της Αλβανίας από το δείπνο γράψαμε εκτενώς και το τι θα συμβεί από δω και πέρα θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και δη στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών. Για να μην μιλήσουμε για το θέμα Μπελέρη και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Στις αρκετές διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Πρωθυπουργικού Γραφείου που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν υπάρχουν τα ονόματα του Προέδρου της Σερβίας και του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας,
Κι ενώ λείπουν τα ονόματα Βούτσιτς και Κοβάτσεφσκι, στη λίστα των διμερών επαφών φιγουράρει το όνομα του Αλμπίν Κούρτι, του ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου που δεν αναγνωρίζει η Ελλάδα ως κρατική οντότητα.
Από το 2008 όταν και μονομερώς το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του μέχρι και το 2019, δεν υπήρξε καμιά συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με κάποιον από τους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρώτος που το έπραξε ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν συνάντησε τον τότε Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου και σημερινό προφυλακισμένο από το Διεθνές Δικαστήριο Χασίμ Θάτσι.
Για την ιστορία την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας με έξωθεν παρέμβαση και τελικά πραγματοποιήθηκε την τελευταία στιγμή συνάντηση και με τον Σέρβο Πρόεδρο.
Είθισται σε περιπτώσεις όπου κάποιος ηγέτης βρίσκεται σε κάποια πολυμερή συνάντηση σε ξένη χώρα, να ζητά αυτός συνάντηση με τον οικοδεσπότη της συνάντησης. Προφανώς ο Βούτσιτς δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ούτε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε κάποια κίνηση για να δει κατ’ ιδίαν τον Σέρβο Πρόεδρο.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι οι ελληνοσερβικές σχέσεις δεν είναι και στα καλύτερα τους με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η επιλογή, κατ’ εντολήν ή όχι, είναι να προωθεί η σύσφιξη των σχέσεων με την Πρίστινα, σε βάρος του Βελιγραδίου.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου, για την πρόσκληση ενός Πρωθυπουργού που φυλακίζει Σέρβους, όπως ο Κούρτι, ενώ αποκλείεται ένας άλλος ο Αλβανός, που φυλάκισε τον Μπελέρη.
Κι αν με τον Σέρβο Πρόεδρο υπάρχει ζήτημα, δίκαιο ή άδικο, τι συνέβη με τον Βορειομακεδόνα Πρωθυπουργό και δεν θα συναντηθεί μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Τα θέματα που είναι ανοιχτά είναι πολλά μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και οι ευκαιρίες να τα πουν δεν είναι πολλές. Γιατί τόσο ο Κοβάτσεφσκι όσο και ο Μητσοτάκης δεν επέλεξαν να συναντηθούν στην Αθήνα;
Ίσως να έχει να κάνει με το ότι δεν θα συναντηθεί ούτε με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό ο Μητσοτάκης, κρατώντας μια ουδέτερη στάση. Εκτός κι αν παρεξηγήθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόσφατη αλλαγή του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας μια «υποτιθέμενη ελληνική μειονότητα», ενώ συμπεριλήφθηκαν άλλες.
Αν και η πρωτοβουλία για την σύναξη των Βαλκάνιων στην Αθήνα είναι θετική, μέχρι στιγμής τα όσα συμβαίνουν φανερώνουν διπλωματικές αστοχίες, ανικανότητα ή εσκεμμένες επιλογές.
Αν είναι εσκεμμένες οι επιλογές ήταν της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη οι επιλογές ή ήταν εντολές προς εκτέλεση;
ΥΓ: Σε ότι αφορά την συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου στο άτυπο δείπνο που φέρεται ότι θα συμβεί, κανείς δεν το επιβεβαιώνει, ενώ ανεπίσημα δεν επιβεβαιώνεται.
Η συμμετοχή του πάντως θα προκαλέσει καταστάσεις περίπλοκες.
Σ.Σ.