Πολιτική

Πρέσινγκ ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Τροπολογία για τις παρακολουθήσεις

Στη γωνία στριμώχνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει και με την οποία, παράλληλα, ενισχύει το μέτωπο που έχει συγκροτήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά την καταγγελία για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έτσι, τροπολογία με την οποία καταργείται η διάταξη για την μη ενημέρωση του θιγόμενου από παρακολούθηση, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο να ξεκαθαρίζει πως οι πρόσφατες εξελίξεις συνιστούν καμπανάκι κινδύνου για τα δικαιώματα των πολιτών και την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Αποδείξτε πως δεν θέλετε να κρύψετε τίποτα» είπε, απευθυνόμενος στην «γαλάζια» παράταξη, καλώντας την να κάνει δεκτή την τροπολογία και επισημαίνοντας και το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναθεώρησε τη θετική του ψήφο στην επίμαχη τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ο Χάρης Καστανίδης στη Βουλή ζήτησε να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη που αφορούσε την ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παραδέχθηκε εμμέσως, μετά από σχετική αναφορά του Γιάννη Ραγκούση και υπό το βάρος των νέων δεδομένων που έφερε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του, πως το κόμμα του δεν θα έπρεπε να έχει ψηφίσει το Μάρτιο του 2021 την σχετική τροπολογία.

Με τον Γιάννη Ραγκούση να τονίζει πως «η ανακοίνωση που μόλις έκανε ο κ. Καστανίδης η οποία δεν είχε γίνει κατά τη διάρκεια της εισήγησής του νομίζω ότι είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη. Εμείς τη δεχόμαστε με απολύτως θετικό τρόπο».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με θέμα: «Αποκατάσταση και ενίσχυση της αρμοδιότητας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και προστασία των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες άρσης απορρήτου» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με την τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος μετά την λήξη της παρακολούθησής του από την αρμόδια αρχή (ΑΔΑΕ).

«Η επαναφορά σε ισχύ και βελτίωση του προϋφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που καθιέρωνε υψηλότερου βαθμού εγγυήσεις κατά τη διαδικασία άρσης απορρήτου που διενεργούνταν από κρατικές αρχές για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Ήδη, στη δημόσια σφαίρα έχουν καταγγελθεί παρακολουθήσεις είτε από κρατικές αρχές, είτε από ιδιώτες, που κατέχουν εξοπλισμό και λογισμικά παρακολούθησης. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί η ίδια να εμφανίζεται υποχωρητική σε σχέση με το πλαίσιο που διαφύλασσε τα δικαιώματα των πολιτών στο πεδίο αυτό και παράλληλα να ανέχεται τη συναφή δραστηριότητα παράνομων παρακολουθήσεων. Η θεσμική αποκατάσταση της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ αν συνδυαστεί με την παράλληλη διερεύνηση των περιπτώσεων παρακολουθήσεων από ιδιώτες θα μπορέσει να ενισχύσει πραγματικά το πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών και να θωρακίσει το πολίτευμα και τα πολιτικά σώματα (κόμματα και λοιπούς φορείς) από ενέργειες που το υπονομεύουν. Η πληθώρα καταγγελιών τον τελευταίο καιρό από δημοσιογράφους και από πολιτικό αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος είναι καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με το κλίμα και το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα, υπό την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τα δικαιώματα των πολιτών και για την ελεύθερη άσκηση της πολιτικής λειτουργίας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ψηφίζεται απόψε το πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον - Καταψηφίζει η αντιπολίτευση
Πύργος: Κοριτσάκι 2,5 ετών ήπιε νέφτι και κατέληξε στο νοσοκομείο
Chevron Right