Την «επόμενη μέρα» σχεδιάζει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και σίγουρα αυτή δεν αποτελείται αποκλειστικά από την εκλογή του στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την ίδρυση ενός think tank της προοδευτικής σκέψης, ενός Ινστιτούτου δηλαδή με αντικείμενο τη μελέτη και την επεξεργασία θέσεων για τη γεωπολιτική, τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τη ΝΑ Μεσόγειο, το κοινωνικό κράτος και τις κοινωνικές ανισότητες.
Το επόμενο διάστημα σκοπεύει, επίσης, να πληθύνει τις επαφές του με διεθνείς προσωπικότητες στο εξωτερικό, ενώ θα δώσει το «παρών» και σε αρκετά διεθνή συνέδρια.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, όλων των παραπάνω, ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει reports με διάφορες προτάσεις από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαφήμισης, προκειμένου να προχωρήσει στα βήματα που επιτάσσουν οι σύγχρονοι κανόνες επικοινωνίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαθανατίστηκε να διαβάζει μία απ’ αυτές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, στο αεροπλάνο, προς το Παρίσι.
«Απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για την ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης»
Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξάγεται στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κ. Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.
Υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόσθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.
Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.
Α.Ο.