Παραπολιτικά

Σαν σήμερα αναγνωρίστηκε, χωρίς τις ψήφους της ΝΔ, η Εθνική Αντίσταση

«Θέλετε να αποκτήσει το ΚΚΕ συγχωροχάρτι και βραβείο για τη αντιεθνική του δράση επί κατοχής κι αυτό είναι αδύνατο να το δεχθούμε. Γι’ αυτό και εμείς θα αποχωρήσουμε», είπε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στη συζήτηση για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Αυγούστου 1982 όταν αναγνωριζόταν – με τον νόμο 1285 που ψήφισε η Βουλή μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – η Εθνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων του Άξονα την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Υπέρ ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ η Νέα Δημοκρατία μετά την ομιλία του αρχηγού της Ευάγγελου Αβέρωφ, αποχώρησε από την αίθουσα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε πως προηγούμενοι νόμοι έθεταν όρια και στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζεται ως αντιστασιακή η δράση οργανώσεων που τάχθηκαν με το πλευρό του κατακτητή, με βουλευτές του ΚΚΕ και τον Χαρίλαο Φλωράκη να χειροκροτούν συγκεκριμένα αποσπάσματα της ομιλίας.

«Θέλετε να αποκτήσει το ΚΚΕ συγχωροχάρτι και βραβείο για τη αντιεθνική του δράση επί κατοχής κι αυτό είναι αδύνατο να το δεχθούμε. Γι’ αυτό και εμείς θα αποχωρήσουμε», είπε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Για την ιστορία, το μέχρι τότε νομοθετικό πλαίσιο αποτελούσαν νόμοι της μεταπολεμικής περιόδου, με κύριο χαρακτηριστικό τον αποκλεισμό από το χαρακτηρισμό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, όσων συμμετείχαν σε οργανώσεις που ακολούθως βρέθηκαν στην πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου πολέμου.

Το 1949 εκδόθηκε ο πρώτος νόμος (Α.Ν. 971) το 1949, ακολούθησε συμπλήρωσή του και ακολούθησε ο Ν.2272 του 1952, οι οποίοι καταργήθηκαν αργότερα, αλλά επανήλθαν σε ισχύ και συμπληρώθηκαν με τον Νόμο του 1982.

Ο νόμος του 1982 αφαίρεσε από τους προηγούμενους νόμους τις παραγράφους που απέκλειαν, την πλευρά των ηττημένων του εμφυλίου και επιπλέον καθιέρωνε ως ετήσιο πανελλαδικό εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου (1942), δηλαδή κάθε 25η Νοεμβρίου, με το σκεπτικό της συνεργασίας στην επιχείρηση όλων των τμημάτων της Εθνικής Αντίστασης, συνεπικουρούμενα από ομάδα Εγγλέζων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Μαρία Σολωμού: Φωτογραφήθηκε με τις κολλητές της 30 χρόνια μετά και μας δείχνει το πριν και το τώρα
Chevron Right