Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται εν εξελίξει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει δεκτές κάποιες από τις αλλαγές που ζητάει το ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, προκειμένου η «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα να το υπερψηφίσει.
Το φλερτ μεταξύ των δυο χώρων ξεκίνησε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της απάντησής του σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά την αντιπαράθεσή του με την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Στο παρασκήνιο κινείται δραστήρια για να δεχτεί τις αλλαγές (ή κάποιες από αυτές) που ζητάει το ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Καμίνης, που ως Δήμαρχος Αθηναίων το 2012 είχε καταθέσει νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις, το οποίο αντιγράφει σε ποσοστό άνω του 80% το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη. Ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων έχει καταστήσει προσωπική του υπόθεση την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ πίεση για την υπερψήφισή του ασκούν και βουλευτές όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος και Νάντια Γιαννακοπούλου. Αντιθέτως, απέναντι βρίσκονται άλλοι βουλευτές, όπως οι Χάρης Καστανίδης και Μιχάλης Κατρίνης, που θεωρούν μείζον λάθος την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη (καθώς, ας μην γελιόμαστε, η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι εκείνη η θέση υπέρ της οποίας θα ρίξει το πολιτικό της βάρος η Φώφη Γεννηματά) ενδέχεται να τη φέρει αντιμέτωπη με τα συνδικαλιστικά της στελέχη, που την ώρα της ψηφοφορίας, την ερχόμενη Πέμπτη, θα διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Σίγουρα, όμως, θα αποτελεί ένδειξη για το ποιο στρατόπεδο επιλέγει το Κίνημα Αλλαγής και αν η κριτική της στην κυβέρνηση είναι ουσιαστική ή εάν σε στρατηγικές επιλογές συμφωνεί μαζί της.
Ταυτόχρονα θα την φέρει αντιμέτωπη και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, με την Κουμουνδούρου να νοιώθει σε μια τέτοια περίπτωση ότι επιβεβαιώνονται οι υποψίες της ότι βρίσκεται εν εξελίξει η επανασύσταση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου», έστω πλέον και αν το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην αντιπολίτευση και η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.
Η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, πάντως, εκτιμάται, πάντως, ότι θα ψηφίσει ενιαία στη Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις που θα υπάρξουν από κάποιους βουλευτές στην απόφαση που θα ληφθεί.