Σε βέρτιγκο (σσ: ίλιγγος που προκαλείται όταν κάποιος κοιτάζει προς τα κάτω από μεγάλο ύψος από βλάβη στο λαβύρινθο) δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η εικόνα της πανδημίας αρχίζει και πάλι να καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική.
Δέκα μόλις ημέρες μετά τις συζητήσεις για άνοιγμα των …χιονοδρομικών κέντρων και για μετακίνηση από νομό σε νομό, Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, περιοχές δηλαδή που κατοικεί πάνω από το μισό του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται ήδη στο κόκκινο-και δεν είναι οι μόνες! Παράλληλα, παρότι η κυβέρνηση επιμένει προκλητικά σε …πανηγυρισμούς για το πρόγραμμα εμβολιασμού (!), όλα δείχνουν πως ανοσία της κοινότητας δεν θα επέλθει πριν περάσει και το καλοκαίρι, με ότι αυτό σημαίνει για την κατάσταση στη χώρα.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ειδικά περιοχών όπως το Λεκανοπέδιο (κυρίως η Δυτική Αττική και το κέντρο της πρωτεύουσας) και η Πάτρα, αλλά και για τους κινδύνους για τον πολλαπλασιασμό της μεταδοτικότητας από τον μεταλλαγμένο ιό και το επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.
Για την κυβέρνηση, που καλείται να λάβει τις αποφάσεις, είναι σαφώς μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ωστόσο, εν αντιθέσει με το πρώτο κύμα της πανδημίας, φαίνεται ολοκάθαρα πως δεν έχει κανένα σχέδιο. Θυμίζει το ανέκδοτο με την κυρία που μαδάει τη μαργαρίτα και λέει «με αγαπάει-δεν με αγαπάει, με αγαπάει-δεν με αγαπάει, με αγαπάει και …περισσεύει και ένα»!!!
Το δόγμα Μητσοτάκη στην πρώτη φάση της πανδημίας «τα εκατομμύρια που θα χάσουμε ξαναβρίσκονται, οι ζωές των ανθρώπων δεν ξαναγυρίζουν» (έτσι τουλάχιστον το είχε μεταφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης), δεν φαίνεται να ισχύει πλέον. Λεφτά δείχνει να μην υπάρχουν πλέον, ενώ και οι προοπτικές για την οικονομία δεν είναι ευοίωνες ούτε για τη φετινή χρονιά (Αλήθεια, εκείνοι οι θεσμικοί και κυβερνητικοί παράγοντες της οικονομίας και οι μεγαλοδημοσιογράφοι που μας έλεγαν πέρυσι ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ίση με την ύφεση του 2021, τα έχουν κάψει τα πτυχία τους ή επιμένουν ακόμα πως είναι …άριστοι;)
Κάτω από τις πιέσεις ισχυρών οικονομικών παραγόντων του εμπορίου, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης οξύνονται: Ο υπουργός Υγείας επιθυμεί να υπάρξουν αυστηρά μέτρα, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση των θανάτων και του επιδοθούν ευθύνες για τα κενά στον τομέα της υγείας. Οι οικονομικοί υπουργοί επιδιώκουν να μην υπάρξει αυστηρό λοκ ντάουν, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν και ο προϋπολογισμός που φτιάχτηκε για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια, είναι ήδη σε κάποιους τομείς στον αέρα. Οι υπουργοί επί της αναπτύξεως επιμένουν πως το κύριο είναι, έστω και όχι σε βάρος της υγείας, να λειτουργήσει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η αγορά. Το υπουργείο Παιδείας, αντιθέτως, επιδιώκει σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα, να κλείσουν τα μαγαζιά και να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία-δημοτικά και γυμνάσια. Στην κατεύθυνση αυτή φέρεται να είναι και το Μέγαρο Μαξίμου.
Και όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε πάνω από 95 ημέρες μέσα σε «κάτι σαν …λοκ ντάουν», με το ερώτημα να παραμένει: Μήπως αντί του «λοκ ντάουν στα χαρτιά», που ζούμε από τις 7 Νοεμβρίου (τέσσερις εβδομάδες ζητούσαν τότε οι υγειονομικοί, τρεις είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός), ένα σκληρό λοκ ντάουν δυο εβδομάδων θα ήταν αποτελεσματικότερο για την οικονομία και, κυρίως, για τη δημόσια υγεία;