Μεγάλη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες για το μεταλλαγμένο ιό, ιδίως αυτόν που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, που ενδέχεται να μην τον πιάνουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και από κλειστή σύσκεψη της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και από τη χώρα μας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφάνισε μια διαφορετική εικόνα από ότι δημοσίως λέγεται για το θέμα, ενώ αντίστοιχο κλίμα επικρατεί και στο Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η στήλη ανάδειξε το θέμα υπό τον τίτλο «ανησυχία μήπως ο μεταλλαγμένος ιός από τη Νότια Αφρική ακυρώσει το υπάρχον εμβόλιο».
Έγραφε, μεταξύ άλλων, η στήλη: «Έγκυρες πληροφορίες της στήλης επιμένουν πως υπάρχει και μεγαλύτερη ανησυχία στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα κέντρα εξουσίας -αλλά και στην επιστημονική κοινότητα- από τη μεγάλη καθυστέρηση των εμβολίων.
Ανησυχία που έγκειται μήπως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν πιάνουν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό της Νότιας Αφρικής ή τυχόν νέο μεταλλαγμένο ιό. Ο ιός, άλλωστε, εκτιμάται ότι όσο το εμβόλιο καθυστερεί θα υποστεί και νέες μεταλλάξεις, αφού αυτή είναι η φύση του!
Και μπορεί κάποια στιγμή, έστω έως το τέλος του έτους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού, όμως υπάρχουν περιοχές που το εμβόλιο είναι άγνωστη λέξη:
Στην υποσαχάρια Αφρική, με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου, έχουν εμβολιαστεί έως τώρα μόνο είκοσι πέντε (25) πρόσωπα, όπως έγραψε το Κ-Report του Κώστα Καλλίτση – γεγονός που δημιουργεί πολύ πρόσφορο έδαφος για μεταλλάξεις, αλλά και μετανάστευση του πληθυσμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετάδοση του ιού.
Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τελικά τα εμβόλια δεν πιάνουν τον μεταλλαγμένο κορονοϊό, δεν είναι μόνο ότι θα χρειαστεί νέο εμβόλιο, είναι κυρίως ότι ενδέχεται να πάει χαμένο και όλο το πρόγραμμα του εμβολιασμού που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Σε ορισμένες δε περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για τα εμβόλια για τα οποία σήμερα απαιτούνται δυο δόσεις.
Το ερώτημα για το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα νέο εμβόλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμα επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο και αν ακόμα ο χρόνος αυτός δεν θα είναι μεγάλος, όπως ήδη σημειώσαμε ο έως τότε εμβολιασμός θα έχει καταστεί σε μεγάλο βαθμό δώρον-άδωρον».