Αν η έρευνα του Bloomberg Economics είναι ακριβής, το θέμα που γεννιέται είναι τεράστιο: η διατήρηση των περιορισμών λόγω και της έλλειψης εμβολίων κοστίζει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.
Σε ένα δίμηνο, δηλαδή, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κοστίζει 100 δισεκατομμύρια ευρώ! Κοστίζει, δηλαδή, το ένα έβδομο των πόρων που έχουν διατεθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης – και τα οποία ακόμα τα περιμένουμε!
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομηχανίες, με τη γενναιόδωρη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν βγάλει τα χρήματα που ξόδεψαν για το εμβόλια και έχουν μπροστά τους μια χρυσή και κερδοφόρα περίοδο. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, «έχουμε αγοράσει, προπληρώσει από έξι εταιρίες 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις».
Το γεγονός, όμως, ότι δεν υπάρχουν τα εμβόλια και η ΕΕ πληρώνει και οικονομικά και με τη ζωή και την υγεία χιλιάδων κατοίκων της, θα πληρώσει κανείς; Θα έχει κάποιος την ευαισθησία από την ευρωπαϊκή ηγεσία όχι να καθαιρεθεί, όχι να παραιτηθεί (μην… ζητάμε και πολλά!), έστω να κάνει μια αυτοκριτική, λέγοντας, «ναι, φταίξαμε, ζητούμε συγγνώμη»; Αν πιάσουν έναν πολίτη χωρίς μάσκα θα πληρώσει εκατοντάδες ευρώ πρόστιμο γιατί ενδέχεται να διασπείρει τον ιό. Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για τους κακούς χειρισμούς που οδηγούν στην καθυστέρηση των εμβολίων δεν έχει, άραγε, καμία ευθύνη;
Για τους χειρισμούς της ΕΕ στο θέμα των εμβολίων ρωτήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε την Πέμπτη στο Reuters. «Ο γέγονε, γέγονε» – ήταν η χαρακτηριστική απάντησή του!
ΥΓ1: Οι εμβολιασμοί στην ΕΕ είναι 3 ανά 100 άτομα στην ΕΕ, την ίδια στιγμή που στις Ηνωμένες Πολιτείες (με τον Τραμπ έως τώρα στην ηγεσία της υπερδύναμης) είναι 11 στους 100 και στο Ισραήλ 57 στους 100!
ΥΓ2: Την ίδια στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε «ο γέγονε, γέγονε» για τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωνε πως η επικεφαλής της Κομισιόν «τα έκανε… σκ@τά»!