Ακόμα και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν πως αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε: Πραγματοποίησε κανονικά την προγραμματισμένη περιοδεία του το Σάββατο στην Κέρκυρα (ενώ από την Παρασκευή η Άγκυρα, με μια εξόχως προκλητική κίνηση, μετέτρεπε σε τζαμί την Αγία Σοφία), αντί να επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να έχει πχ τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την επικεφαλής της UNESKO, την Καγκελάριο Μέρκελ και άλλους ηγέτες.
Αν και υπάρχει και ο αντίλογος, πως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να μην ήθελε να πυροδοτήσει την ένταση, η αλήθεια είναι πως το κενό που υπάρχει σε ένα τόσο ευαίσθητο για τον χριστιανισμό και τον ελληνισμό θέμα, όπως η Αγία Σοφία, το εκμεταλλεύεται η ακροδεξιά, με σειρά «αιτημάτων», πολλά εκ των οποίων ασπάζονται δημοσίως και σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος!
Είναι χαρακτηριστικό το «αίτημα» για μετατροπή του σπιτιού που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη για μνημείο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού! Τη στιγμή που σήμερα διαμαρτυρόμαστε γιατί η Αγία Σοφία, από μνημείο που την μετέτρεψε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, γίνεται και πάλι σήμερα τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν! Την άποψη αυτή, που προωθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα η Ελληνική Λύση, εξέφρασαν δημοσίως στελέχη όπως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
Γνωρίζουν, επίσης, όλοι πως για να υπάρξει εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα (εφόσον υπήρξε κυβέρνηση που θα έκρινε πολιτικά συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση),απαιτείται απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαφορετικά η χώρα θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και όμως, με τα στελέχη της ακροδεξιάς συμφώνησε-και δυστυχώς, γιατί μέχρι τώρα δεν είχε δείξει τέτοια στοιχεία- το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της αγοράς Βασίλης Κορκίδης!
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει πως το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό κόμμα, «είναι και ελληνοτουρκικό θέμα», δηλώνει άλλο μέλος της κυβέρνησης!
Στελέχη της ακροδεξιάς δηλώνουν πως δεν θα πρέπει να λειτουργήσει το τζαμί στην Αθήνα (για να λειτουργούν, προφανώς, τα παράνομα, που δεν μπορεί να ελεγχθούν), άλλα εξαπολύουν απειλές που εμπίπτουν στον κοινό ποινικό κώδικα και, στο σύνολό τους, επιτίθενται συλλήβδην στον πολιτικό κόσμο, αποδεικνύοντας πως είναι εραστές ανώμαλων πολιτικών λύσεων, που η χώρα έχει αφήσει πίσω της το 1974.
Ανεξαρτήτως των καθυστερήσεων που υπήρξαν στις αντιδράσεις και τη χάραξη μιας λεπτομερούς «γραμμής» από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα θα βρεθεί ενώπιον δυο «στρατοπέδων»: Της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και της ακροδεξιάς στη χώρα, αλλά και των «ρεαλιστών» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Από τις επόμενες κινήσεις του θα δούμε ποια «γραμμή» θα ακολουθήσει, γιατί σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να πατά με επιτυχία και σε δυο βάρκες…