Η νέα κρίση με την Τουρκία αναστέλλει αλλά δεν ματαιώνει τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την αποκλιμάκωση της έντασης, αν όλα κινήσουν ομαλά μετά την πρωτοβουλία Μέρκελ και τις πιέσεις και άλλων διεθνών κέντρων για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ δυο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του.
Ο ανασχηματισμός, για παράδειγμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση αρκετά πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και, μάλιστα, εφόσον οι εξελίξεις το επιτρέψουν, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, με τον Θοδωρή Σκυλακάκη να αναλαμβάνει έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο, μετά την άρνηση του διευθυντή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη να αναλάβει νέα καθήκοντα. Ενδιαφέρον δε εμφανίζουν και οι αλλαγές στα πρόσωπα, με επίκεντρο τα υπουργεία Εργασίας, πιθανόν Τουρισμού, αλλά και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον Στέλιο Πέτσα να παραμένει εντός κυβέρνησης, με μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο.
Αντιθέτως, όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει τις όποιες σχέσεις είχαν απομείνει για πρόωρες εκλογές τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εκτιμά ότι του δίνει κάθε δυνατότητα για το ξεπέρασμα της κρίσης και των κοινωνικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο, ενώ οι συνεχείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διακυβέρνησής του, αποδυναμώνουν την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν την αφήνουν να ανακάμψει.
Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως έχει κάθε δυνατότητα για επιβολή μιας στρατηγικής ιδεολογικής και θεωρητικής κυριαρχίας, χωρίς πρόωρες εκλογές στην παρούσα τουλάχιστον περίοδο, που μάλλον μεγαλύτερη ζημιά παρά κέρδη θα του παρείχαν.