Οριστική είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει , σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, στη σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να χαραχτεί ενιαία πολιτική γραμμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να έχει τα χέρια του λυμένα ως προς τους χειρισμούς του επόμενου διαστήματος, καθώς η αποκλιμάκωση με την Άγκυρα είναι με ημερομηνία λήξεως εάν δεν προκύψει ο διάλογος για λύση-πακέτο, αλλά και αν δεν προχωρήσει μια διευθέτηση των ευρωτουρκικών διαφορών και οι διευθετήσεις με τη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, φέρεται να θεωρεί πως σύσσωμη η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την Φώφη Γεννηματά θα θέσουν θέματα για τυχόν εφόλης της ύλης διάλογο, γεγονός που θα περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμών του, ακόμα και αν δεν προσέλθει σε μια λύση πακέτο, όπως πιέζουν Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Κατά ορισμένους παρατηρητές δε, πολύ δύσκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα, όχι μόνο για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για άλλα θέματα!
Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζει ότι από μια σύσκεψη των αρχηγών δύσκολα θα προκύψει ένα κοινό ανακοινωθέν με τη συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων. ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ξεκινώντας από εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηρίες, θα επιμείνουν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα ή να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν ή να εκδοθεί «αποδυναμωμένο», με τους αστερίσκους ή και τις διαφωνίες των δυο κομμάτων. Το ΚΚΕ, μάλιστα, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είχε ζητήσει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, να μην προχωρήσει σε τυχόν σύγκλιση του συμβουλίου, γιατί ο Περισσός διαφωνεί, έχοντας στρατηγική διαφορά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το ρόλο των ευρωατλαντικών δυνάμεων σε αυτές.
Οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς εκτιμάται ότι εκτονώνουν την πίεση που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση για τη σύγκλιση του Συμβουλίου. Ειδικά η Φώφη Γεννηματά, μετά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αποφεύγει πλέον να ζητάει σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγών, αλλά θεωρώντας δεδομένη την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, του επιρρίπτει τις ευθύνες για την απόφασή του αυτή και τον κίνδυνο μη ύπαρξης εθνικής γραμμής στα εθνικά θέματα.
Οι πληροφορίες επιμένουν, πάντως, ότι η μόνη περίπτωση να εξετάσει ο πρωθυπουργός τη σύγκλιση της σύσκεψης των αρχηγών, όπως έχουν γράψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», είναι να υπάρξει μια «δύσκολη» συμφωνία με την Αίγυπτο, για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δυο χωρών, με σκοπό να θέσει τα κόμματα «προ των ευθυνών τους»…