Παιχνίδια Εξουσίας

Η Εύα Καϊλή και η πρότασή της για την αναβολή της εκλογής προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μετά τις εθνικές κάλπες

Η ευρωβουλευτής έθεσε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Μένει να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση στη Χαριλάου Τρικούπη και να ληφθούν ώριμες αποφάσεις.

Είδηση από τη συνέντευξη της Εύας Καϊλή στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» και τον Γιάννη Πρετεντέρη δεν ήταν μόνο ότι η όμορφη ευρωβουλευτής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ το 2023 –και όχι τώρα.

Είδηση είναι και ότι τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της αναβολής της διεξαγωγής της εκλογής προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο του 2021 και πραγματοποίησής της μετά τις εκλογές.

Η αλήθεια είναι πως η Φώφη Γεννηματά, δημοσίως τουλάχιστον, έχει και πρόσφατα δεσμευτεί για την κανονική διεξαγωγή της εκλογής προέδρου με ψηφοφορία από τη βάση τον επόμενο Νοέμβριο, όπως ακριβώς προβλέπει το Καταστατικό το κόμματος. Αλήθεια, όμως, παράλληλα, είναι και πως στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει προβληματισμός πως μια τέτοια εξέλιξη πιθανόν να μην είναι και η σωστή.

Και να μην είναι σωστή όχι μόνο γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα έχει εξελιχθεί έως τότε η πανδημία με τον κορονοϊό, αλλά και γιατί το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό. Πώς ένα κόμμα, άραγε, θα πάει σε πιθανές εθνικές κάλπες, ενώ στο εσωτερικό του θα έχει ξεκινήσει η μάχη της ηγεσίας; Με ότι διχασμό συνήθως επιφέρει μια τέτοια αναμέτρηση;

Η πρόταση για εκλογή ηγεσίας μετά τις εθνικές κάλπες, όπως έγινε από την Εύα Καϊλή, παρουσιάζει ασφαλώς ενδιαφέρον, καθώς οι ηγεσίες κρίνονται από το λαό. Είναι, βέβαια, θέμα της Χαριλάου Τρικούπη να αποφασίσει πώς θα πορευτεί, αλλά γνώμη της στήλης είναι πως και τον ουσιαστικό «δελφίνο» του κόμματος, τον Νίκο Ανδρουλάκη, που ακόμα και αν κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές πιθανόν είναι να μην του φθάνει ο χρόνος για διορθωτικές κινήσεις-και θα ήταν κρίμα και για τον ίδιο να χρεωθεί μια ήττα που –σε μια τέτοια περίπτωση- δεν του ανήκει. Είπαμε, όμως, ότι αυτά τα αποφασίζει ένα κόμμα μέσω των οργάνων του ή στο παρασκήνιο- η στήλη δεν παρεμβαίνει σε τόσο κρίσιμα θέματα, απλώς καταγράφει γεγονότα και προβληματισμούς.

Η ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ ΔΗΛΩΣΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:

ΕΡ: Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε τη δήλωσή σας ότι σκέφτεσθε να διεκδικήσετε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Εύα ΚΑΪΛΗ: Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι τέτοιο στη σκέψη μου. Δουλεύω πολύ για την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και είπα στον κ.Κουβαρά: αν αλλάξουν οι συνθήκες βλέπουμε…

ΕΡ: Δηλαδή δεν αφορά την εκλογή του χρόνου;

Εύα ΚΑΪΛΗ: Όχι, μετά από 2-3 χρόνια θα το ξανασυζητήσουμε.

ΕΡ: Τώρα το παίρνετε πίσω;

Εύα ΚΑΪΛΗ: Δεν παίρνω τίποτα πίσω. Αλλά αν αλλάξουν οι συνθήκες, αυτός ο χώρος έχει κουραστεί από φιλοδοξίες. Πρέπει να ετοιμαστεί μια σύγχρονη ατζέντα, οπότε αν και όταν ανοίξουν οι διαδικασίες με άλλο τρόπο, τότε να τα συζητήσουμε όλα. Αλλά με μια χρονιά ακόμη μέσα στην πανδημία δεν ξέρω πώς και αν θα προχωρήσουν τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡ: Ναι, αλλά του χρόνου εκ των πραγμάτων θα είναι μια εκλογική χρονιά για το ΚΙΝΑΛ.

Εύα ΚΑΪΛΗ: Δεν το ξέρουμε αυτό. Και για την πανδημία δεν ξέρουμε αν προχωρήσει κάτι. Επίσης μπορεί να προχωρήσει και μετά τις εθνικές εκλογές.

ΕΡ: Μετά το 2023;

Εύα ΚΑΪΛΗ: Το 2023, ναι.

ΕΡ: Δεν θα γίνουν εκλογές για αρχηγό του χρόνου λέτε;

(σε αυτό το σημείο «πέφτει» η γραμμή και διακόπτεται η συνομιλία-η συζήτηση μένει ως έχει-χωρίς συνέχεια)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δίκη Χρυσής Αυγής: Υπό αμφισβήτηση η πρόταση της εισαγγελέως
ΣΥΡΙΖΑ: Αφού απέτυχαν για κυρώσεις ρίχνουν μπαταριές στον αέρα με την αναστολή τελωνειακής ένωσης
Chevron Right