Το iEidiseis σας ενημέρωσε πρώτο για τις προσπάθειες Ουάσιγκτον και Βερολίνου να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος αμέσως μετά την αποχώρηση του «Όρουτς Ρέις» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στις 23 Αυγούστου και έως τις 29 Αυγούστου.
Στις 29 Αυγούστου, σημειωτέον, θα έχει πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα συζητήσει και το θέμα της Τουρκίας και για το εάν θα υπάρξουν ή όχι κυρώσεις, αλλά και ημερομηνία που η Άγκυρα θα εγκρίνει την αδειοδότηση της TRAO για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Το ίδιο διάστημα, ωστόσο, θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία της τμηματικής αδειοδότησης της ΑΟΖ που έχουν υπογράψει Αθήνα και Κάιρο, συμφωνία που έκανε έξαλλο τον Ταγίπ Ερντογάν, που διέκοψε τον ελληνοτουρκικό διάλογο που με τη μεσολάβηση του Βερολίνου είχε ξεκινήσει και έβγαλε το «Όρουτς Ρέις» στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το ερώτημα είναι πώς θα δεχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει εκ νέου το διάλογο, σταματώντας το δεύτερο μέρος του ερευνητικού του προγράμματος, με την αδειοδότηση της TRAO, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική Βουλή θα κυρώνει τη συμφωνία της Αθήνας με την Αίγυπτο για την –τμηματική- οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο χωρών.
«Ούτε μα στο εκατομμύριο να συμβεί κάτι τέτοιο», είναι η γνώμη της στήλης. Ο διάλογος, παρά τις προσπάθειες Βερολίνου και Άγκυρας και παρά τα όσα διαρρέει η Αθήνα, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίζει να συζητείται σοβαρά από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ο Ερντογάν θα επιχειρήσει έρευνες νοτίως της Κρήτης, σε μια περιοχή που όπως εκτιμάται θα πυροδοτήσει την ένταση περισσότερο από ότι στην παρούσα φάση στο Καστελλόριζο. Εκτός και αν το Βερολίνο προχωρήσει σε κάποια υπέρβαση, εάν κάνει κάποια γενναία κίνηση, για αναθεώρηση πχ της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, δώσει μεγάλη χρηματοδότηση στην Άγκυρα για το προσφυγικό κοκ-αλλά βλέπει κανείς κάποια τέτοια διάθεση;