Τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση του lockdown θα πρέπει να περιμένουμε, καθώς η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι πλέον οριακή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες -και παρά την αναμενόμενη σταθεροποίηση των κρουσμάτων από τις αρχές της εβδομάδας- η κατάσταση είναι τέτοια που προσανατολίζεται στην παράταση του lockdown σύμφωνα με τα αισιόδοξα σενάρια έως τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείει και τις 14 Δεκεμβρίου!
Προς την κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, προϊδεάζουν και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 7 Δεκεμβρίου και η εστίαση ακόμα αργότερα, πιθανότατα στις 14 του ερχόμενου μηνός. Αντιθέτως με τα σχολεία που ενδέχεται να ανοίξουν στις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία που ήταν προβληματισμένο να λήξει το lockdown που βιώνουμε.
Η πίεση στο ΕΣΥ, άλλωστε αυξάνεται, με την κατάσταση να βρίσκεται σε οριακό σημείο, με το ερώτημα πλέον να είναι αν θα αντέξει ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, καθώς τα περιθώρια του δημοσίου τομέα έχουν πλέον σε πολλές περιοχές εξαντληθεί, από τη στιγμή που τα μέτρα που ελήφθησαν είναι ελλιπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, 1500 υγειονομικοί νοσούν και λείπουν με αναρρωτική άδεια, ενώ 500 άλλοι βρίσκονται σε καραντίνα, Παρότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε πολλά νοσοκομεία η καραντίνα καταργήθηκε!
Συνολικά, δηλαδή, λείπουν από τα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού 2000 υγειονομικοί, ενώ από τη Βόρεια Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή ο ιός θερίζει, λείπουν 700 υγειονομικοί λόγω της νόσου!
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα στη Θεσσαλονίκη το ΑΧΕΠΑ με 140, το Παπανικολάου με 80, το Ιπποκράτειο με 40, το Πανεπιστημιακό Λάρισας με 60, ο Ευαγγελισμός στην Αθήνα με 37, ενώ στη Νίκαια απουσιάζουν λόγω κορονοϊού περισσότεροι από 80.
Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του, αλλά και λόγω της αύξησης των διασωληνωμένων. Ακόμα άλλωστε και αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες να σταθεροποιούνται, ο αριθμός των νεκρών θεωρείται βέβαιον ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί δραματικά.
Και όλα αυτά ενώ η εκτίμηση είναι πως η πανδημία θα βρεθεί στο πικ της τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουάριο, λόγω και της αναμενόμενης για τότε εξάπλωσης της γρίπης.