Ας δούμε ορισμένα πράγματα από το παρασκήνιο των όσων συνέβησαν την ημέρα του Πολυτεχνείου:
1. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν ένα βήμα πίσω από τα όσα είχε πει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα τηλεφωνήματά του στους πολιτικούς αρχηγούς: Επιτράπηκε η κατάθεση στεφάνων στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά η πορεία του Γιάννη Βαρουφάκη και της ολιγομελούς αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 από το Πολυτεχνείο προς την αμερικάνικη πρεσβεία, έστω και αν δεν επιτράπηκε να φτάσουν σε αυτή.
2. Η κατάθεση στεφάνου από τον Αλέξη Τσίπρα και η μίνι εκδήλωση του ΣΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ σαφώς και έσπασε την απαγόρευση των συναθροίσεων που επέβαλε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Όπως, σε μικρότερο βαθμό και η πορεία της αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 υπό τον Γ. Βαρουφάκη.
3. Η ΕΛΑΣ αιφνιδιάστηκε και ηττήθηκε κατά κράτος με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ φοβούμενη και άλλους παρόμοιους αιφνιδιασμούς έκλεισε αιφνιδίως το μετρό μια περίπου ώρα πριν τις 12, όπως είχε προαναγγείλει, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί πολύς κόσμος.
4.Η μη διάλυση της συγκέντρωσης του ΚΚΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση στα μεσαία –και όχι μόνο- στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, με το κλίμα να μεταφέρεται στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΛΑΣ και από εκεί στην πολιτική ηγεσία της οδού Κατεχάκη. Μαζί με τη μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από στελέχη της ΝΔ, ήταν ο βασικότερος ίσως παράγοντας που οδήγησε στην επιθετική συμπεριφορά της αστυνομίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε στην Πανεπιστημίου, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.
5.Η μη λήψη μέτρων προστασίας από τις ομάδες των ΜΑΤ που είχαν απλωθεί κατά τη διάρκεια των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς θύμιζε το «δάσκαλε που δίδασκες…»! Ο ίδιος ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε να εννοηθεί πως μια διμοιρία των ΜΑΤ βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και αποσύρθηκε από την επιχειρησιακή δράση για την αντιμετώπιση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο, ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα κατήγγειλαν τα μέτρα έλλειψης προστασίας για πολλούς από τους αστυνομικούς εκείνους που ήρθαν από την επαρχία στην Αθήνα. Η συνδικαλιστική ηγεσία, πάντως, για μια ακόμα φορά έδειχνε να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ίσως και των πιο ακραίων πολιτικά εκφράσεων της ελληνικής δεξιάς, γεγονός που αρχίζει να αποτελεί δημοκρατικό θέμα.
6.Η αστυνομική βία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τα όσα έγιναν με την οικογένεια στα Σεπόλια!
7.Πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια χτυπήθηκε συγκέντρωση του ΚΚΕ, ενώ σπρώχτηκε από αστυνομικούς ο αρχηγούς του.
8.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε την ευθύνη για τα όσα έγιναν, τονίζοντας πως οι αποφάσεις είναι δικές του, σε μια έμμεση έστω, όπως τουλάχιστον προσλήφθηκε, προστασία του πρωθυπουργού. Τα όσα θα ακολουθήσουν και με τις πορείες για την μαύρη επέτειο Γρηγορόπουλου θα παίξουν ρόλο εάν η ανάληψη της ευθύνης κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κάνει προσεχώς καλό ή όχι προσωπικά στον ίδιο.
9.Ενδιαφέρον, μη επιχειρησιακό αλλά πολιτικά, είναι και το γεγονός ότι ένα κόμμα δεν τοποθετήθηκε την Τρίτη για τα γεγονότα-και αυτό ήταν το ΚΙΝΑΛ!