«Πάγωσαν» οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ με τη δημοσίευση των ονομάτων του ψηφοδελτίου Επικρατείας που δημοσιοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα μηνύματα ήταν όντως σοβαρά, αλλά δεν ήταν ούτε προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης, ούτε προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης της βάσης του κόμματος, μέρος της οποίας φλερτάρει με την ακροδεξιά και άλλο της μέρος με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Ας δούμε κατ΄ αρχήν ορισμένα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου:
-Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ορίστηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη προκειμένου, λέει, να σηματοδοτήσει τη …διεύρυνση! Πρόκειται για τη Γενική Γραμματέα Υγείας, ένα κυβερνητικό στέλεχος δηλαδή! Και μάλιστα με υβριστική πεζοδρομιακή συμπεριφορά κατά του Αλέξη Τσίπρα, όπως πχ όταν έγραφε στο διαδίκτυο το 2016 «Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δολοφόνοι»! Ερώτημα: Μπορεί να σηματοδοτεί τη διεύρυνση ένα κυβερνητικό στέλεχος:
-Ως εκπρόσωπος της ομογένειας επιλέχθηκε ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, που του αποδόθηκε με διαδικασίες εξπρές η ελληνική ιθαγένεια, προκειμένου να ορκιστεί επειγόντως υπουργός! Ικανός και αξιοπρεπής ο Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά μπορεί να υποστηρίξει κανείς με σοβαρότητα ότι αποτελεί εκπρόσωπο της …ομογένειας; Απλώς, ο πρωθυπουργός θέλησε να υλοποιήσει την συμφωνία που είχε μαζί του να είναι στην επόμενη Βουλή, χωρίς όμως να «χαραμίσει» μια εκλόγιμη θέση για κάποιον της ομογένειας! Να το τονίσουμε: Δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος της ομογένειας ένας Κύπριος που ζει στην Ελλάδα!
Υπενθυμίζουμε τα δεκάδες ρεπορτάζ -μέχρι και …πρωτοσέλιδα!- πως εκπρόσωπος της ομογένειας στο Επικρατείας της ΝΔ θα ήταν ο …Μιχάλης Μπλέτσας και άλλοι επώνυμοι ομογενείς, αν και ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο θέμα!
-Το πολιτικό προσωπικό από τον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο, δεν εκπροσωπήθηκε με κανένα επιφανή στέλεχός του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προφανώς θεωρούνται …δεδομένοι (και μεταξύ μας έτσι δείχνουν), ενώ κάποιοι από αυτούς όπως πχ η Εύη Χριστοφιλοπούλου θεωρείται βέβαιον ότι (αν κερδίσει τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης) θα τοποθετηθούν στη νέα κυβέρνηση.
Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε πολλά ακόμα, ωστόσο τα βασικά συμπεράσματα είναι άλλα. Μεταξύ αυτών:
-Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αποτελεί ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ: Ο Μητσοτάκης, ίσως ορθώς από την πλευρά του, θέλει ένα άλλο κόμμα. Ένα κόμμα με την προσωπική του σφραγίδα: Που θα είναι «μητσοτακικό» -και όχι πλέον … «καραμανλικό»!
-Συμβάλλει σε μια ελεγχόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενόψει των δύσκολων εξελίξεων, ακόμα και αν η ΝΔ λάβει την πρώτη θέση στις κάλπες.
Και ένα ερώτημα: Είναι σίγουροι οι «δελφίνοι» στη ΝΔ πως αν και όποτε χάσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαταλείψει το κόμμα; Επί αυτού, πάντως, δεν έχει ρωτηθεί σε καμία από τις συνεντεύξεις που δίνει.