Εν αντιθέσει με την πρώτη φάση της επιδρομής του κορονοϊού, στην εν εξελίξει δεύτερη φάση, η κυβέρνηση έως τώρα «εζυγίσθη, εμετρήθη και εκρίθη ελλιπής».
Παρά την προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών μέσων να κινηθούν στο ίδιο μοτίβο με την πρώτη φάση της πανδημίας και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί εκ νέου μικροκομματικά ένα μείζον θέμα υγείας, όλα δείχνουν ότι υπήρξαν αποφάσεις και παραλείψεις που έπληξαν το ίδιο τόσο τον τομέα της υγείας όσο και αυτόν της οικονομίας. Και αυτό, καθώς αποτελεί αξίωμα –όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- πως δημόσια υγεία ή θα συμβαδίσουν ή θα εμφανίσουν και οι δυο τομείς σοβαρό πρόβλημα.
-Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει κατά το δυνατόν την οικονομία, ιδίως τον τομέα του τουρισμού, επέλεξε να ρίξει το βάρος στην οικονομία αντί την υγεία, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση. Στο πλαίσιο αυτό παραμερίστηκε σε ένα βαθμό η υγειονομική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα, συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, κατά το πρώτο κύμα του κορονοϊού.
-Στο πλαίσιο αυτό αποδεικνύεται λάθος ο παραμερισμός από την ενημέρωση των πολιτών του μειλίχιου και αποτελεσματικού Σωτήρη Τσιόδρα, λάθος που επιβεβαιώνεται μόνο και μόνο από τις σκέψεις της κυβέρνησης να τον επαναφέρει στο συγκεκριμένο ρόλο. Η ανάθεση της ενημέρωσης στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας δεν δείχνει να αποδίδει, καθώς ο Νίκος Χαρδαλιάς επαναλαμβάνει ένα αυταρχικό ύφος, με συνεχείς εκτοξεύσεις απειλών, που δεν συνάδει πλέον με την ανάγκη πειθούς που υπάρχει για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις προτροπές που υπάρχουν και να αναθέσει εκ νέου την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών στον Σωτήρη Τσιόδρα.
-Χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι πως μόλις πρόσφατα, με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε σκανδαλωδώς να αυξήσει τη χωρητικότητα των πλοίων στο 80%, απόφαση που προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης. Είχαν προηγηθεί και άλλες τέτοιες αποφάσεις, που είχαν στόχο την ενίσχυση συγκεκριμένων συμφερόντων, σε βάρος της δημόσιας υγείας, όπως πχ στο να μην είναι υποχρεωτικά τα γάντια στα εμπορικά πολυκαταστήματα, ενώ ήταν στα σούπερ-μάρκετ!
-Η εξαίρεση της Εκκλησίας από την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της μάσκας αποδεικνύει επίσης την επικράτηση των πελατειακών σχέσεων από την προστασία της υγείας.
-Οι χειρισμοί στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών υπήρξε το λιγότερο τραγική και επικίνδυνη. Όχι μόνο μειώθηκαν τα δρομολόγια, αλλά και οι …υπεράριθμοι, λέει, επιβάτες απειλούνταν με τσουχτερά πρόστιμα! Κάτω από τη γενική κατακραυγή, το υπουργείο Μεταφορών προέβη σε διορθωτικές κινήσεις, που βελτιώνουν την κατάσταση, κινήσεις που πρέπει να συνεχιστούν, καθώς το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά σοβαρό. Είναι, άλλωστε, αξιοπρόσεκτη η παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που παραδέχτηκε (ΕΡΤ) πως «τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ίσως υπεύθυνα σε έναν βαθμό για τη διασπορά στα αστικά κέντρα». Τα δε φιλοκυβερνητικά μέσα απέφυγαν να αναδείξουν το πρόβλημα (τα «Παιχνίδια Εξουσίας» και το iEidiseis πρωτοστάτησαν σε αυτό), ανέδειξαν μετά τους ελέγχους για τη χρησιμοποίηση της μάσκας στα ΜΜΕ, που συνήθως γινόταν με τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων!
Η προτεραιότητα της οικονομίας σε βάρος της δημόσιας υγείας, πάντως, δεν οδήγησαν σε καλύτερες επιδόσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά το νέο κύμα κορονοϊού πλήττει ακόμα περισσότερο την οικονομία και δίνει ίσως τη χαριστική βολή στον τουρισμό. Αλλά επί αυτού θα επανέλθουμε…