Η στήλη βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αναδημοσιεύει σήμερα την ανάλυση του Κ-Report του Κώστα Καλλίτση για το τι πραγματικά συνέβη στις πρόσφατες εκλογές στη Μαδρίτη, εκλογές που συνταράσσουν την πολιτική ζωή της Ισπανίας και που απασχολούν και τη χώρα μας με σαφείς προπαγανδιστικούς σκοπούς.
Η ανάλυση του Κ-Report έχει ως εξής:
«Οι τοπικές εκλογές στην Μαδρίτη ήταν, ασφαλώς, κάτι περισσότερο από «τοπικές».
Ήταν ένας σεισμός για την πολιτική ζωή της Ισπανίας: Θρίαμβος, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αποτυχίες, του συντηρητικού ΡΡ, υποχώρηση των Σοσιαλιστών, εξαφάνιση των κεντροδεξιών εκσυγχρονιστών Ciudadanos, επιβεβαίωση της παρουσίας της εθνικιστικής ακροδεξιάς, υποχώρηση των Podemos και τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του σταρ-ηγέτη τους, Pablo Iglesias.
Αλλά, τι σημασία έχουν όλα αυτά για τον εκτός Ισπανίας κόσμο;
Για κάποιους, το ενδιαφέρον είναι ο θρίαμβος της Isabel Diaz Ayuso, μιας νέας γυναίκας που το πολιτικό της στίγμα είναι αρκετά δεξιό για τα δεδομένα του ΡΡ και η επιτυχία της (διπλασίασε τα ποσοστά της, ξεπέρασε το 44%…) μεταφράζεται ως απότομη στροφή προς τα δεξιά μιας χώρας που την κυβερνά η αριστερά. Δεν είναι τυχαίο πως από τους πρώτους που πανηγύρισαν και την συνεχάρησαν ήταν ο Σαλβίνι της Ιταλικής Λέγκας.
Για κάποιους άλλους, το ενδιαφέρον είναι η αποτυχία και η αποχώρηση από την πολιτική του Iglesias, του ανθρώπου που μετέτρεψε το κίνημα των «αγανακτισμένων» στις πλατείες σε πολιτικό κόμμα και το οδήγησε ως την συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Ο πειρασμός για αναλογίες με τις ελληνικές «πλατείες» και τις πολιτικές τους μεταφράσεις ήταν προφανής. Και δεν απεφεύχθη.
Μικρές λεπτομέρειες:
-Το ΡΡ πράγματι θριάμβευσε, μα κυρίως επειδή απορρόφησε όλη την δύναμη των «Πολιτών», που διεκδικούσαν την ηγεμονία στα δεξιά του Κέντρου, αλλά συρρικνώθηκαν από το 19% στο 3%. Και επειδή, επιπλέον, εισέπραξε την δυσαρέσκεια εκείνων που επλήγησαν από τα λοκντάουν της πανδημίας (καταστηματάρχες, εστιάτορες) καθώς η Ayuso αντιπολιτεύθηκε (με συνέπεια αλλά και ανευθυνότητα) όλους τους υγειονομικούς περιορισμούς στο όνομα της «ελευθερίας».
-Οι Σοσιαλιστές πράγματι υποχώρησαν (από 25% σε 16,8%) εξαιτίας κυρίως των υγειονομικών περιορισμών που επέβαλαν.
-Οι Podemos επιβεβαίωσαν ότι είναι σε φάση παρακμής. Αλλά ό,τι έχασαν στις κάλπες, το κέρδισε μια άλλη αριστερή παράταξη, το Mas Madrid, στο οποίο στεγάζονται όσοι ακολούθησαν τον συνιδρυτή των Podemos, Ignacio Erejon, όταν αυτός εγκατέλειψε το κόμμα, λόγω αντίθεσης με το αρχηγικό μοντέλο που είχε επιβάλει ο φίλος του Pablo Iglesias.
Τα πράγματα είναι πάντα πιο περίπλοκα από όσο η προπαγανδιστική τους ερμηνεία προτείνει.