Η στήλη, όπως κατά διαστήματα πράττει, αναδημοσιεύει από το (συνδρομητικό πλέον) K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα το κείμενο για την κατάσταση της πανδημίας σήμερα, στην Ευρώπη και την Ελλάδα:
«Η Ευρώπη βλέποντας τα πράγματα να βγαίνουν εκτός ελέγχου αναδιπλώνεται και οχυρώνεται για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή από την επιθετική αναζωπύρωση της πανδημίας. Καθώς η γηραιά ήπειρος καθίσταται το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως, με ένα σε κάθε δύο νέα κρούσματα να καταγράφεται επί ευρωπαϊκού εδάφους, χώρες που διαθέτουν από τα πλέον προωθημένα κοινωνικά κράτη και από τα ισχυρότερα κράτη δικαίου ανασυντάσσουν την άμυνά τους και θεσπίζουν αυστηρά μέτρα προστασίας της ζωής όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Βεβαίως, η εικόνα δεν είναι ενιαία. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Στην δυτική Ευρώπη ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογος με τα ποσοστά των εμβολιασμών ενώ τα συστήματα υγείας, παρά την σκληρή πολιορκία, περιορίζουν τις απώλειές τους.
Η Ελλάδα ίσως είναι μια κατηγορία από μόνη της, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Από τη μια, έχουμε το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμού ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και, τελευταία, τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού. Από την άλλη, με τα μέτρα που ελήφθησαν προχτές και θα ισχύσουν από μεθαύριο, Δευτέρα, κινηθήκαμε στη σωστή κατεύθυνση, στην ίδια με την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, και αυτά τα βήματά μας φαίνονται μικρά συγκριτικά με αυτά που εισηγούνται πολλοί ειδικοί επιστήμονες ενώ, πάλι, έγιναν με καθυστέρηση.
Η κατάσταση: 91 συμπολίτες μας έχασαν χθες την μάχη με τον ιό, τους φόβους ότι δεν θα δούμε άμεσα περιορισμό των απωλειών ενισχύουν οι 575 διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ και τα 7.805 κρούσματα. Όλα δείχνουν ότι ο φετινός Νοέμβριος θα είναι χειρότερος από τον περσινό, όταν δεν είχαμε καν εμβόλιο. Ήδη έχουμε 1.191 νεκρούς -ενώ 1.781 άνθρωποι είχαν πεθάνει όλο τον Νοέμβριο πέρυσι.
Τα μέτρα από Δευτέρα. Τρεις κατηγορίες χώρων, αναλόγως με το ποιοι και πώς θα έχουν πρόσβαση, διαμορφώνονται από Δευτέρα: (α) οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους (χώροι προμήθειας τροφίμων και φαρμακεία), (β) χώροι για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο (λιανεμπόριο, ανοιχτοί χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, και εκκλησίες) και (γ) χώροι που έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο (κλειστοί χώροι εστίασης, σινεμά, θέατρα, μουσεία και γυμναστήρια)».