Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση προετοιμάζεται για 8 Δεκεμβρίου (στις 18.00, στο Θέατρο Επί Κολωνώ) με πρωτοβουλία του παραρτήματος Αθήνας της Ένωσης Γυναικών. Η πρόεδρός του, Ζέφη Δημαδάμα, αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσκάλεσε την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έφη Αχτσιόγλου να αναζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν μια πολιτική απάντηση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Αφορμή για τη συζήτηση που θα γίνει είναι το τελευταίο βιβλίο της αγαπημένης μου συναδέλφου Αγγελικής Σπανού «Η καλύτερή μου φίλη» (εκδ. Τόπος), μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από πραγματικές ιστορίες έμφυλης βίας.
Η συγκυρία δεν ευνοεί απλώς τέτοιους προβληματισμούς, τους επιβάλλει. Πόσο μάλλον όταν η Ο. Κεφαλογιάννη και Ε. Αχτσιόγλου έχουν πρωταγωνιστική παρουσία στα κόμματά τους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό, όμως, που συμβολικά δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην πρωτοβουλία είναι ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο σύνθεσης και διακομματικής συνεννόησης σε μια συνθήκη ακραίας πόλωσης και τοξικότητας στην πολιτική ζωή.
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να καβγαδίζουν στο ίδιο πάνελ, αρκετές φορές χάνοντας το μέτρο. Και με αυτή την έννοια, είναι έκπληξη η συνάντηση Κεφαλογιάννη-Αχτσιόγλου πάνω σε κοινές αγωνίες.
Ρώτησα τη φίλη μου Αγγελική Σπανού και μου είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε που ανταποκρίθηκαν η Ο. Κεφαλογιάννη και η Ε. Αχτσιόγλου στην πρόσκληση της Ζ. Δημαδάμα, γιατί ξέρει ότι και οι δύο ενδιαφέρονται επί της ουσίας γι αυτό το εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα, έχουν γνώση, άποψη, προτάσεις και θάρρος. Μου ζήτησε μάλιστα να μην κάνω άλλους συνειρμούς…
Ο χώρος, το Θέατρο Επί Κολωνώ, επελέγη για αυτή την εκδήλωση γιατί εκεί παίζεται ο «Γάμος» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη. Είναι η ιστορία πολλαπλών βιασμών της 15χρονης Αφέντρας, που αφού “χάλασε” χάνοντας την παρθενιά της, δέχθηκε ανελέητη ψυχολογική βία από τον πατέρα της και την αδερφή της, από τη γειτονιά, τις αρχές και τη Δικαιοσύνη.