«Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην παλιά σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων» διαπιστώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μιλά λίγο τον τελευταίο χρόνο, ίσως και λόγω του προβληματισμού για τις πολιτικές που ακολουθούνται.
Ο υπογράφων, έχει τοποθετηθεί θετικά κατά το παρελθόν για την θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε αντικατάστασή του και οι αλλαγές της πολιτικής των Βρυξελλών στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό μάλλον μας δικαιώνουν. Όπως θετικά τοποθετείται η στήλη για το γεγονός ότι ο πρώην Επίτροπος, έστω και προσεκτικά, δεν διστάζει να πει αλήθειες, έστω και προσεκτικά.
Αντιγράφουμε από το ΑΠΕ το τι είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για το συγκεκριμένο θέμα:
«Στην εκτίμηση ότι «η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην παλιά σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων, αρχής γενομένης από την οικονομική και στη συνέχεια την προσφυγική και υγειονομική κρίση, όπου οι περισσότερες χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα το να προστατεύσουν τους δικούς τους πολίτες», προχώρησε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως εξήγησε, «κατ’ αυτόν τον τρόπο μένει στην άκρη αυτό πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: η πρακτική εφαρμογή των δύο βασικών αρχών, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Βλέπουμε δυστυχώς μια οπισθοδρόμηση. Το βλέπουμε και στην άρνηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών να εμβολιαστούν, να τηρήσουν τα μέτρα», προσέθεσε.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι τα υγειονομικά συστήματα της Βόρειας Ευρώπης ήταν πιο ανθεκτικά, ενώ του Νότου είχαν γονατίσει κάτω από τα περιοριστικά μέτρα και τη δημοσιονομική προσαρμογή με πολλές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα στο ξέσπασμα της πανδημίας να αποδειχθούν πιο αδύναμα. Όμως, συμπλήρωσε πως ενώ η Ευρώπη άργησε συνολικά να αντιδράσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα, κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις περισσότερες χώρες. Επίσης, σημείωσε ότι καθυστέρησε και ο ΠΟΥ κατά 3 μήνες να κηρύξει πανδημία.
«Η Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει ακόμη μπροστά, ολοκληρώνοντας ενιαίες πολιτικές και αυτό φαίνεται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, που έχει μείνει πίσω», εκτίμησε επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας πάντως ότι αρχίζουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να διαμορφώνονται νέες σφαίρες επιρροής με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να θέλουν να συμμετέχουν».