Τα δεδομένα προέρχονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που είναι ο επίσημος διεθνής φορέας για το θέμα. Υπάρχει μια δυσκολία στην καταγραφή, καθώς οι μεταφορές των μεταναστών και προσφύγων είναι παράνομες, άρα όταν υπάρχει ένα ναυάγιο, ο αριθμός των αγνοούμενων και νεκρών εκτιμάται συχνά με βάση τις μαρτυρίες των επιβαινόντων στα ναυαγισμένα πλοία που διασώζονται.
Υπάρχουν επομένως καταγραφές από ΜΚΟ και παρόμοιες οργανώσεις που ανεβάζουν πολύ τα νούμερα, αλλά και οι αριθμοί του ΟΗΕ είναι συγκλονιστικοί:
Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι νεκροί και αγνοούμενοι 26.740 άνθρωποι σε όλες τις διαδρομές (ανατολική, κεντρική και δυτική) της Μεσογείου (2.986 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί).
Μέχρι σήμερα στο 1ο εξάμηνο του 2023 οι νεκροί και αγνοούμενοι είναι 1.037 (542 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί).
Αυτό που είναι σημαντικό (και αποδεικνύει ότι η αυστηροποίηση της πολιτικής σε μια περιοχή απλώς εκτρέπει την μετανάστευση σε άλλες πιο επικίνδυνες οδούς) είναι η διαχρονική εξέλιξη και η κατανομή των νεκρών/αγνοουμένων ανά διαδρομή:
Μετά τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών/αγνοουμένων με το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και μέχρι το 2019 ο αριθμός των νεκρών και αγνοουμένων παρέμεινε σχετικά χαμηλός (κι αυτό έχει να κάνει με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας την εποχή εκείνη), ενώ από το 2020 και μετά βλέπουμε αύξηση των θανάτων (βλ. παράλληλα και τις κατηγορίες για pushbacks σε βάρος της Frontex, αλλά και της Ελλάδας). Αυτό συνέβη γιατί μετατοπίστηκαν οι ροές από την πιο ασφαλή ανατολική διαδρομή (από την Τουρκία στην Ελλάδα) προς την πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή (από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία). Το ίδιο αποτυπώνεται και στο ποσοστό των συνολικών νεκρών/αγνοουμένων ανά διαδρομή.
Μπορείτε να δείτε τα δεδομένα: https://data2.unhcr.org/en/dataviz/95