Σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αναμένεται να εξελιχθεί η συγκέντρωση και η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώ επί του θέματος αναμένεται να υπάρξει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.
Οι διοργανωτές φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί η πορεία, όπως ανελλιπώς συμβαίνει από το 1974 και μετά, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της αριστεράς, παρότι δεν έχουν λάβει ακόμα οριστικές αποφάσεις, αναμένοντας και την εξέλιξη της πανδημίας.
Την Τετάρτη, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις-και όχι μόνο για την πορεία. «47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνεχίζεται», αναφέρει με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου, σε ομόφωνη απόφασή του. «Καλεί το λαό και τη νεολαία να πάει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία».
Η κυβέρνηση θα ήθελε να μην πραγματοποιηθεί η πορεία, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει και η πρόταση για απαγόρευση και της συγκέντρωσης και της πορείας. Η κυβέρνηση, σε περίπτωση που δεν απαγορεύσει την πορεία, εκτιμά ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την δεξιά της πτέρυγα και όχι μόνο, καθώς θα κατηγορηθεί ότι την ίδια στιγμή έχει κλείσει τις εκκλησίες, απαγορεύει τις παρελάσεις κοκ! Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, όταν γράφεται το ρεπορτάζ, δεν έχει οριστικοποιήσει απόφαση για απαγόρευση της πορείας, καθώς εκτιμά και σωστά- τι θα συμβεί σε περίπτωση που η απόφαση αυτή αγνοηθεί από τους διοργανωτές, με τη στήριξη ιδίως του ΚΚΕ. Οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανότερο σενάριο να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα, είτε δημοσίως είτε παρασκηνιακά, σε συζήτηση για το θέμα και αν δεν υπάρξει κοινός τόπος να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα γερό θρίλερ, με πολλά διλήμματα για όλες τις πλευρές και η στήλη εύχεται να επικρατήσει η ψυχραιμία, ώστε και οι ήρωες του Πολυτεχνείου να τιμηθούν και η δημόσια υγεία να μην κινδυνεύσει από τον εορτασμό αυτό.