Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως η καταστροφή στα Γεράνεια Όρη από την πολυήμερη πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 37 χρόνια.
Την ίδια ώρα που τα φιλοκυβερνητικά μέσα υποβαθμίζουν το θέμα (κάποιοι μάλιστα συνάδελφοί μας φτάνουν στο σημείο να εγκαλούν πληγέντες γιατί δεν έχουν …ασφαλισμένα τα σπίτια τους που καίγονται!), οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν.
Αναδημοσιεύουμε , για παράδειγμα, από το Κ-Report του Κώστα Καλλίτση της Δευτέρας:
– Η φωτιά από το Σχίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (ΕΜS), έκαψε περίπου 72.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 25%, σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Μεγάλη πραγματικά καταστροφή, αν αναλογιστείτε ότι ολόκληρο το 2020 σε Αττική και Κορινθία είχαν καεί συνολικά 55.000 στρέμματα, ενώ το 2018, την χρονιά της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, συνολικά στις δύο αυτές περιφέρειες είχαν καεί 76.000 στρέμματα.
– «Είμασταν άτυχοι», όπως δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς; Μάλλον όχι, καθώς ήταν γνωστά δύο σημαντικά στοιχεία: (α) Στα (κατά το μεγάλο μέρος τους) ιδιωτικά δάση της περιοχής του Σχίνου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον κ. Ηλία Τζηρίτη, συντονιστή τοπικών δράσεων της WWF Ελλάδας, είχε σωρευτεί πλούσια καύσιμη ύλη, δηλαδή, δεν είχε γίνει καμία διαχείριση των δασών. (β) Το κλίμα αλλάζει γρήγορα ΚΑΙ στην χώρα μας. Από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, στην περιοχή, υπήρχαν μόλις έξι μέρες βροχής.
Συγκλονιστικά, όμως, είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύει στο άρθρο του σήμερα στη στήλη OPINIONS του iEidiseis ο ανθυποπυραγός ε.α. Μιχάλης Μιχαήλ.
Μεταξύ αυτών:
- Για την συντήρηση του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού των 3.250 περίπου
οχημάτων, δηλαδή την κινητήρια δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος και του βασικού πυροσβεστικού μέσου των επίγειων δυνάμεων, η αύξηση των πιστώσεων ανέρχεται μόνο σε 800.000 ευρώ, όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πέραν της 10ετίας πλησιάζει το 80%. - Για να γίνουν προληπτικές παρεμβάσεις σε εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης «ξοδεύει» μόνο 1.700.000 ευρώ !
- Από τα 17.700.000 ευρώ που αιτούνταν το σύνολο των δασικών υπηρεσιών της χώρας, εγκρίθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου του έτους 2021, μόλις το 10% δηλαδή 1.700.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας σε μία έκταση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων!
Θα μπορούσαμε να σημειώσουμε και άλλα στοιχεία, όπως ότι ο αριθμός των πυροσβεστών στη χώρα παραμένει πολύ χαμηλός (περίπου 16.500), ότι 1.700 εξ αυτών είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσιών των ιδιωτικών αεροδρομίων κοκ, αλλά το άρθρο του Μιχάλη Μιχαήλ φωτίζει πλήρως το θέμα που πραγματεύεται. Υπάρχει, άλλωστε, και η παραδοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά πως λείπουν 29 εναέρια μέσα πυρόσβεσης τα ποία θα είναι στο σύνολό τους διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που δείχνει τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στο «επιτελικό κράτος».
Στο πλαίσιο αυτό, τα προβλήματα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας όχι απλώς δεν πρέπει να αποκρύβονται, αλλά πρέπει διεξοδικά να αναλυθούν και να διορθωθούν ενόψει της συνέχειας της χρονιάς, καθώς οι μεγάλες ζέστες δεν έχουν έρθει ακόμα…