Παιχνίδια Εξουσίας

Τι θα κάνει ο Ερντογάν στην Αν. Μεσόγειο έως τις 20 Ιανουαρίου που ορκίζεται ο Μπάιντεν;

Καθοριστική ημερομηνία η 14η Νοεμβρίου που λήγει η NAVTEX για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στο Καστελόριζο. Τα διλήμματα της Άγκυρας και τι δείχνει η εκπαραθύρωση του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου.

Και τώρα, μετά την εκλογή Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «μπαλάκι» περνάει στα χέρια της Άγκυρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται, στη νέα κατάσταση που δημιουργείται, ενώπιον δυο επιλογών: Πρώτον, να αξιοποιήσει το μεσοδιάστημα που απομένει έως τις 20 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία του νέου αμερικανού Προέδρου προκειμένου να δημιουργήσει νέα δεδομένα σε βάρος γειτονικών της χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και δεύτερον, να αποφύγει να ανοίξει μέτωπο με τον Μπάιντεν, αξιοποιώντας το διάστημα που απομένει έως τις 20 Ιανουαρίου προκειμένου να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για μεταβολή της στρατηγικής του στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τηλεφώνημα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για συνάντηση προσεχώς των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, προϊδεάζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν προσανατολίζεται στο δεύτερο σενάριο. Σε μια τέτοια περίπτωση, αποφεύγεται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, η χώρα όμως εισέρχεται σε έναν διάλογο με την Τουρκία, που μόνο εύκολα διαχειρίσιμος δεν θα είναι πολιτικά για την ελληνική κυβέρνηση. Η αντικατάσταση του γαμπρού του Ερντογάν, άλλωστε, από το υπουργείο Οικονομικών, επίσης δείχνει πως το καθεστώς της Άγκυρας κινείται στην διαμόρφωση προσέγγισης με τον Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια κλεισίματος και των ανοιχτών μετώπων που αναμένεται να υπάρχουν με την αμερικάνικη δικαιοσύνη.

Σημαντικότατη ένδειξη για τις προθέσεις της Τουρκίας είναι η 14η Νοεμβρίου, ημέρα που λήγει η NAVTEX για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στην περιοχή του Καστελόριζου. Το ενδεχόμενο να επιστρέψει για «επισκευές» στο λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό πλοίο είναι κάτι παραπάνω από πιθανό και θα αποτελεί ένδειξη αποκλιμάκωσης. Ένδειξη πως είναι ισχυρό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Δένδια με Τσαβούσογλου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση προσέγγισης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν το επόμενο διάστημα, θα ελαχιστοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, άλλωστε, αναμένεται στη Λευκωσία και η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, που θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος, με τη σύγκλιση πενταμερούς.

Το ενδιαφέρον Αθήνας και Άγκυρας, πάντως, στρέφεται και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Τζο Μπάιντεν, πρωτίστως το πρόσωπο που θα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νίκος Παππάς στο iEidiseis: Είμαστε κόμμα κινημάτων και διακυβέρνησης, αναγκαίο ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης
Σούπερ μάρκετ: Απαγόρευση σε αγορές, τέλος από ρούχα μέχρι ηλεκτρικά
Chevron Right