Παιχνίδια Εξουσίας

Απαράδεκτο: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις της Άγκυρας για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Αμήχανη αντίδραση της Αθήνας, που επαναλαμβάνει απλά τις ελληνικές θέσεις για το θέμα.

Πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της Τουρκίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα!

Το πρόβλημα που δημιουργείται με την Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε την Τετάρτη το μεσημέρι ολοκληρωμένα το iEidiseis, καλό είναι όμως να παρουσιάσουμε και σήμερα κάποιες πτυχές του, καθώς η αμερικάνικη στάση αποτελεί –για μια ακόμα φορά- ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.

Το κεντρικό ίσως σημείο της Έκθεσης είναι η εκτίμηση που κάνει πως «δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την έκταση των χωρικών υδάτων και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο» της Ελλάδας στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία. «Ελλάδα και ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ!

Η Έκθεση διαφοροποιείται από τις ελληνικές θέσεις σε δυο σημεία, με το δεύτερο σημείο να είναι σαφώς πάρα πολύ ανησυχητικό!

Αναφέρει χαρακτηριστικά: ««Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ναυτικά μίλια. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ., σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου».

Ακόμα πιο σημαντικό, όμως, είναι το δεύτερο σημείο: ««Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων. Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Έκθεση παρακάμπτει το γεγονός ότι η Τουρκία πραγματοποιεί συστηματικά παραβιάσεις εντός των 6 ν. μ., αλλά και σε νησιά που δεν αναγνωρίζει ως ελληνικά, με τη γνωστή θεωρία των «γκρίζων ζωνών», όπως πχ το Αγαθονήσι ή και σε άλλα, που αναγνωρίζει ως ελληνικά, όπως πχ η Ρόδος, αλλά θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους. Και επί αυτών των περιπτώσεων, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αρνείται να καταγράψει τις τουρκικές παραβάσεις!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Έκθεση έχει κατατεθεί στις αρχές του έτους, άρα δεν είναι προϊόν προεκλογικών σκοπιμοτήτων στην Ουάσιγκτον, αλλά –και αυτό είναι πιο επικίνδυνο- αποτελεί πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η ελληνική αντίδραση. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει απλώς τις πάγιες ελληνικές θέσεις, με την Αθήνα να εκφράζει ανεπισήμως δυσφορία, αλλά και να καταγράφει αμηχανία επί της εξέλιξης. Ούτως ή άλλως, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφει και τις δυσκολίες του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που αργά ή γρήγορα, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο νωρίτερα, θα ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα μελέτη: Μία από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα
Δερμιτζάκης: Η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία
Chevron Right