Ορισμένα ακόμα συμπεράσματα από τη στήλη από την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και την άνοδο και πτώση των μετοχών στο πολιτικό «Χρηματιστήριο» της Χαριλάου Τρικούπη:
Πρώρα όμως δυο διευκρινίσεις:
-Στον Δημήτρη Ρέππα προτάθηκε να είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να τρέφει εκτίμηση στο πρόσωπό του. Κατ΄ εντολήν, μάλιστα, του προέδρου, στον Δημήτρη Ρέππα τηλεφώνησαν δυο στενοί του συνεργάτες (ο ένας φέρεται να ήταν ο Στέφανος Ξεκαλάκης) προκειμένου να του μεταφέρουν τη βούληση Ανδρουλάκη να είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αρκάς πρώην υπουργός όμως αρνήθηκε ευγενικά.
-Ο Μιχάλης Καρχιμάκης έμεινε εκτός Πολιτικού Συμβουλίου, παρότι εκλέχτηκε πολύ ψηλά, από τη στιγμή που στην πρόταση δεν συμπεριλαμβανόταν και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Οι δυο τους έχουν μεγάλη αντιπαράθεση στον Δυτικό Τομέα όπου είναι η εκλογική τους περιφέρεια και στο δίλημμα «ή και οι δυο ή κανένας», ο πρόεδρος του κόμματος απάντησε… «κανένας από τους δυο»!
O Νίκος Ανδρουλάκης «έχρισε» βασικό συνομιλητή του τον Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο ουσιαστικά και «έδωσε» οκτώ έδρες στο Πολιτικό Συμβούλιο. Τρεις έδρες «έδωσε» στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είναι μεν αποδυναμωμένος πολιτικά μετά και την υπόθεση της παραποίησης του εγγράφου για τη Novartis από το μεταφραστικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά διαθέτει ισχυρό πολιτικό στίγμα, το οποίο η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη οφείλει να το λαμβάνει υπόψη της στις δύσκολες στιγμές. Εν αντιθέσει ίσως με τον πρώην πρωθυπουργό που στην παρούσα τουλάχιστον φάση μοιάζει «συμπολιτευόμενος» με την ηγεσία.
Να σημειώσουμε, επίσης, κάτι ακόμα:
-Το μπλοκ των «γεννηματικών» δεν υπάρχει πλέον. Όχι μόνο γιατί δεν μπήκε στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο ο – πολύ σοβαρός, πολιτικός και «μετρημένος» – Μανώλης Όθωνας. Κυρίως γιατί μετά τον θάνατο της Φώφης, το μεγαλύτερο μέρος του εντάχθηκε στην ομάδα των «παπανδρεϊκών», με κάτι λίγα στελέχη να συμπορεύονται με τον Ανδρουλάκη. Επιπλέον, ο Κώστας Γείτονας έχει πλέον αποσυρθεί – και λόγω ηλικίας. Ο δε Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ουσιαστικά το πρόσωπο – αναφοράς των «παπανδρεϊκών» και ο Παύλος Χρηστίδης τραβά τη δική του αυτόνομη πορεία.
-Ενδιαφέρον εμφανίζει και το «Χρηματιστήριο» στην πλευρά των «προεδρικών». Πρόσωπα που θεωρούνταν ως τώρα στο στενό επιτελείο του προέδρου μοιάζουν να υποβαθμίζονται, ενώ άλλα, κυρίως νεότερα, να εκτοξεύονται. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στον Νίκο Μήλη, που υπήρξε από πολλά χρόνια εκ των πλέον στενότερων συνεργατών και προσωπικός φίλος του προέδρου. Αλλά σε νεότερα στελέχη – αλλά επί αυτού η στήλη θα επανέλθει.